Най - новата държава в света е Южен Судан

  • 10 юли 2011 18:50

  • 3439
  • 2
Най - новата държава в света е Южен Судан
© интернет

Председателят на парламента на Южен Судан прочете декларацията за независимост, а Салва Киир положи клетва като президент, предаде "Ройтерс".

САЩ, ЕС, Русия, Китай и Израел признаха новата държава. Очаква се тази седмица това да направи и България, заяви външният министър Николай Младенов.

Десетки хиляди жители на Южен Судан отпразнуваха с песни и танци първите часове от съществуването на новата държава. Огромно множество се събра на церемонията по обявяване на независимостта. Сред гостите бяха генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, външните министри на Франция и Великобритания Ален Жупе и Уилям Хейг, суданският президент Омар Башир и лидерите на още трийсеттина африкански страни.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Судан и Южен Судан да прилагат разпоредбите на мирното споразумение от 2005 г., прикани за край на насилието и подчерта, че двете страни трябва да разрешат спора си за богатата на петрол гранична област Абией. Договорът от 2005 г. сложи край на най-дългата гражданска война в историята на Африка.

Китайският президент Ху Цзинтао поздрави Южен Судан и обеща дългосрочни приятелски и стабилни отношения между Пекин и Джуба, столицата на новата държава.

Израел също призна Южен Судан, а премиерът Бенямин Нетаняху обеща икономическа помощ.

Последвайте канала на

3439 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ivan

2014.04.20 | 00:07

2
България е една от най-силните държави в еРепублик - толкова силна, че предизвиква завистта на някои от съседите си, които се съюзиха за да ни заличат!В момента България води тежка война с ТУРЦИЯ,която много трудно удържаме..Ела, регистрирай се - ХОРАТА са най-ценният ресурс!!!" Можете да се регистрирате от http://www.erepublik.com/en/referrer/Tonny92
3

2013.10.03 | 11:14

1
WW W. ORIG INALNI . BE - - -Футболни Еекипи Сезон 11/12

Добави коментар

Водещи новини