Пирати са начело на вълна от ексцентрични партии в Израел

  • 07 януари 2013 14:47

  • 3177
  • 1
Пирати са начело на вълна от ексцентрични партии в Израел
©

Най-новата израелска партия - Пиратската, е една от 34-те, които ще се състезават на парламентарните избори на 22 януари, пише АП.

Макар че само около десетина имат реални шансове да бъдат избрани, много израелци, на които са им омръзнали екзистенциални проблеми като конфликтът с палестинците и възможната война с Иран, търсят спасение в някоя от по-ексцентричните партии. Това е обичаен ритуал в израелската политика. В допълнение към обичайните битки между партиите, представляващи "гълъбите" и "ястребите" от една страна, и светските и ортодоксалните евреи от друга, всеки изборен сезон редовно предлага набор от неизвестни и нестандартни формации. Сред предишните предложения имаше партия, призоваваща за създаване на национално казино, и група, водена от търговец на риба и кукловод, които се опитаха да премахнат банковите такси. "Зелен лист" направи няколко опита да влезе в парламента с амбицията да легализира марихуаната, а на изборите през 2009 г. разклонение на тази партия се съюзи с възрастни оцелели от Холокоста - едно от най-странните сливания в пъстрата политическа история на Израел. Тя също остана далеч под прага за влизане в парламента. Този път "корабокрушенец" от марихуанено-холокостовата партия стигна още по-далеч, като предложи "пиратска" платформа, пропагандираща разнообразни лични свободи, включително правото на плагиатство и на плаване в открито море.

Големият шанс на партиите на нишите да предизвикат сензация е точно преди изборите, по време на двуседмична кампания с рекламни клипове по телевизията. Тъй като всички регистрирани партии получават държавни субсидии за ефирно време, дори и най-маргиналните движения могат да се сдобият с телевизионно време. Всички партийни реклами са съсредоточени само в един нощен сегмент по телевизията.

Пиратите обаче направиха ранен старт. Партийният лидер -33-годишният лидер на партията Охад Шем-Тов, се появи в парламента, за да я регистрира, с конска опашка, пиратска кърпа на главата и кука на ръката. Това е същият тип, който си спечели скандална слава в Израел, когато се отправи към Газа в навечерието на израелското изтегляне през 2005 г. и препоръча на заселниците да се подготвят за предстоящата принудителна евакуация, като си свият по един джойнт и се отпуснат. Придружаваше го, с череп в ръката, един от приятелчетата му, който се представя (с харектерно пиратско произношение) като Ноам Кузар-р-р. Той се беше издокарал с дълга черна коса и внушителна черна брада (като прочутия пират Едуард Тийч с прозвище Черната брада).

Номер 5 в партийната листа - Рафрам Хаддад, е прекарал пет месеца в либийски плен под заплаха да бъде обвинен в шпионаж, преди да го освободят през 2010 г. благодарение на тайна сделка, уредена от посредници между Израел и покойния Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. "Не сме за отвличането на кораби", поясни Дан Бирон - бивш телевизионен режисьор, който притежава бар в Ерусалим и е поставен трети в партийната листа. "Може да се каже, че предлаганото от нас е на ръба на утопията".

Израелската пиратска партия е част от глобално пиратско политическо движение, основано в Швеция през 2006 г., което действа в още 45 други страни и има депутати в парламентите на страни като Германия, Финландия и Тунис. Под влиянието на холивудските кинохитове като "Карибски пирати", Западът има романтична представа за пиратството. Фенове дори са създали майтапчийски празник, определяйки 19 септември за Ден "Говори като пират".

Другаде по света пиратството не е нещо забавно. В Сомалия съвременни пирати отвличат кораби през последните години, като задържат стотици заложници и искат големи суми за откуп. Някои заложници бяха убити.

Израелските пирати имат малки шансове на изборите този месец. Избирателната система в Еврейската държава е пропорционална. Сто и двадесетте места в парламента се разпределят между партиите в зависимост от това колко гласове е получила всяка в цялата страна. Партиите трябва да съберат най-малко два процента на националните избори, за да спечелят представителство, което се равнява приблизително на 70 000 гласа. Пиратският екипаж изглежда малко оскъден: Шем-Тов каза, че партията понастоящем има около 200 членове. Тя не е единственота с нищожни шансове за успех.

Сред другите такива този път има краен равин антиционист, който се опитва да върне светските евреи към религията; смесена партия на
етиопски и индийски евреи имигранти и очарователно хасидско движение, което се прочу с това, че излъчва гръмовна религиозна рокмузика от микробуси и спретва импровизирани танцови купони по улиците.

Повечето социолози не дават никакъв шанс на тези партии да получат достатъчно гласове, за да влязат в парламента. В Израел обаче се е случвало партии на протеста да поднесат изборни изненади. През 2006 г. група пенсионери, оглавявани от надхвърлил осемдесетте бивш шпионин, спечелиха седем места и влязоха в правителстовото на Ехуд Олмерт. Смяташе се, че партията е обрала протестния вот срещу системата, на следващите избори през 2009 г. тя изчезна.

"Зелен лист" не успя на косъм на изборите през 2003 и 2006 г., и се провали през 2009 г. Шем-Тов казва, че все още представлява пушачите на марихуана, но настоява, че пиратската партия има по-високи цели - реформиране на демокрацията. Базирана в интернет, тя отхвърля старомодното според нея законодателство за авторското право и се застъпва за свободното споделяне на информация. Пиратската партия дава равна власт на трите си централни органа: дузината капитани "на мостика", 120-те моряци "на палубата" и цялата пиратска нация "на борда на кораба". Избраните представители отговарят на онлайн референдуми - концепция, която тези "разбойници" предпочитат да наричат liquid feedback.

"Маскирането е рекламен трик, начин да привлечем внимание", признава си Шем-Тов. "Но партията е сериозна, дори и да използваме малко хумор и да го правим с усмивка.

Последвайте канала на

БТА
3177 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.07 | 17:48

1
имало и по-зле от нас в политическия живот

Добави коментар

Водещи новини