ООН: Сирия да не използва до химически оръжия

  • 05 декември 2012 13:20

  • 1011
  • 1
ООН: Сирия да не използва до химически оръжия
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки МунБан Ки Мун   Бан Ки Мун - корейски дипломат, генерален секретар на ООН.  Роден на 13 юни 1944 г. Като призова днес режима в Сирия да не прибягва до химически оръжия, предупреждавайки за "огромни последици", ако президентът Башар Асад все пак се осмели да употреби такива оръжия за масово поразяване, предаде АП.


"Отново призовавам възможно най-енергично да не се използват такива оръжия за масово поразяване", каза Бан в интервю за АП в кулоарите на климатичната конференция в Катар. Смята се, че Сирия притежава стотици, а вероятно и хиляди тонове химически оръжия като иприт и по-смъртоносните нервнопаралитични газове зарин и VX. Дамаск неколкократно заяви, че не би използвал такива оръжия
срещу собствения си народ дори да ги притежава. Сирия е страна по Женевския протокол от 1925 г. за забрана на химическите оръжия по време на война. Разузнаването на САЩ е забелязало признаци на преместване на материали от складове за химически оръжия в последно време, макар да не е сигурно каква е причината за това преместване.

Генералният секретар на ООН бе попитан и за мнението му за сделка за убежище на Асад, ако той се откаже от властта. Сирийският президент предупреди в интервю за руски вестник миналия месец, че никой не може да го принуди да заживее в изгнание и че "ще живее и умре" в Сирия. "Всеки, който е извършвал масови нарушения на човешките права, трябва да понесе отговорност и да бъде изправен пред правосъдието. Това е фундаментален принцип", заяви Бан.

Последвайте канала на

БТА
1011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
001

2012.12.05 | 17:49

1
Ако предположим, че изобщо ги има - защо да не ги използва? Страните, които имат ядрени оръжия, имат ли право да ги ползват? Ако имат, тогава и Асад има право. А ако те нямат, тогава за какво са им, нека да ги унищожат?! Изобщо войната е една голяма простотия.

Добави коментар

Водещи новини