САЩ настояват за трайно решение на конфликта в Ивицата Газа

  • 21 ноември 2012 07:20

  • 668
  • 0
САЩ настояват за трайно решение на конфликта в Ивицата Газа
©

Израел е готов да разшири офанзивата си в ивицата Газа, но би предпочел дълготрайно дипломатическо решение на заплахата от ракетни нападения от палестинския анклав, заяви снощи премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ако има възможност за постигане на дълготрайно решение на този проблем с дипломатически средства, ние предпочитаме този вариант", каза Нетаняху пред журналисти, редом до американския държавен секретар Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, която пристигна в Израел малко преди това. "Но ако няма такава възможност, сигурен съм, че вие разбирате, че Израел ще трябва да предприеме всички необходими действия за защита на народа си", добави премиерът. Клинтън от своя страна увери, че ще работи с Израел и Египет за постигане на примирие в Газа "в предстоящите дни". Ангажиментът на САЩ за сигурността на Израел е "твърд като скала", заяви американският държавен секретар, цитирана от АФП, преди разговорите с Нетаняху.

Клинтън добави, че Съединените щати се стремят към трайно решение на конфликта, което да доведе до "регионална стабилност и укрепване на сигурността и законните стремежи на израелците и на палестинците", предаде АП. Двамата ръководители обсъдиха в продължение на два часа начините за прекратяване на насилието в Газа, се посочва в комюнике на Държавния департамент, разпространено след срещата.

В разговорите участваха, освен Клинтън и Нетаняху, министрите на външните работи и на отбраната Авигдор Либерман и Ехуд Барак, и други официални лица. По думите на говорителя на Държавния департамент Виктория Нюланд на срещата били обсъдени усилията за деескалация на насилието в Газа и постигането на резултати, гарантиращи сигурността на Израел и подобряване на условията на живот на населението в ивицата Газа.

Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 ще се срещне днес сутринта в Рамала, на Западния бряг, с палестинския президент Махмуд Абас, след което ще посети Кайро за преговори са египетския президент Мохамед Морси.

Последвайте канала на

БТА
668 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини