Иво Инджев: Всички говорят за мир в Близкия изток, но малцина го искат

  • 19 ноември 2012 08:10

  • 1343
  • 0
Иво Инджев: Всички говорят за мир в Близкия изток, но малцина го искат
©

Конфликтът между Израел и Ивицата Газа не е нещо моментно. Той гори от години, но много се надявам да се стигне до примирие. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Леа Франк, журналист от Йерусалим.

По думите на Франк, страната Израел е разделена на две главния мнения. Една част от народа иска примирие. На юг обаче живеят хора, на които ежедневието им през последните 12 години е да са под обстрел от страна на палестинците. Тези хора подкрепят тезата, че трябва да има наземна операция, защото усещат, че заплахата от Газа става все по-голяма. Вече над 40 хиляди израелски войници са мобилизирани и чакат заповеди, обясни журналистът.

Според Иво Инджев, англосаксонският свят е разделен в момента дали трябва да се предприеме сухопътна операция от страна на Израел към Ивицата Газа. Всичко това се отразява и на Сирия. Трябва да следим много внимателно какво се случва там. Сирия се въоръжава за война с Израел от няколко десетилетия. Тези оръжия обаче отидоха за битка със собствения й народ, каза журналистът. По думите му, друга гореща точка, на която трябва да се обърне внимание, е Египет. През голям изпит преминава политическото управление на Кайро. Ако на власт беше предният президент на страната, щеше да има много антиизраелски протести. Правителството на Морси обаче трябва да покаже, че има контрол над нещата, и засега успява, коментира Инджев.

Египет знае много добре, че не е в състояние да води война срещу Израел. Нито една арабска страна не иска да води война с Израел. Всички предпочитат примирието, заяви журналистът Мохамед Халаф.

Инджев не смята, че Иран ще се намеси в конфликта между Израел и "Хамас". Това би бил един много кошмарен сценарий, каза той и допълни, че Турция обаче много е втвърдила политиката си спрямо Тел Авив.

В Близкия изток винаги ще има напрежение. Всички говорят за мир, но малцина са заинтересовани това да се случи.

Последвайте канала на

1343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини