Либерман: Израел е готов да обмисли примирие

  • 18 ноември 2012 18:51

  • 1061
  • 2
Либерман: Израел е готов да обмисли примирие
© Getty Images/Guliver

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел е готов да обмисли примирие при условие, че всички въоръжени палестински групировки в ивицата Газа прекратят ракетния си обстрел, предаде Франс прес.

"Единственото ни условие за примирие е всички действащи в Газа терористични групировки да прекратят изцяло обстрела", заяви Либерман преди да срещне с френския си колега Лоран Фабиюс, който е на посещение в Ерусалим.

"Когато спрат обстрела, ще сме готови да разгледаме предложенията за примирие на френския външен министър и приятелите му", добави Либерман, цитиран от израелското държавно радио.

"Войната трябва да се избегне и може да се избегне. Президентът на Франция Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 поиска от мен да дойда тук, защото сме в спешна ситуация. Решението е примирие. Ние (Франция) говорим и с едните, и с другите. Искаме да помогнем за намиране на условията за прекратяване на огъня. Наблягаме на спешния характер на ситуацията и на необходимостта да се постигне примирие", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

По-рано израелският президент Шимон Перес приветства "отговорното поведение" на президента на Египет Мохамед Морси и усилията му за постигане на примирие в конфликта в ивицата Газа. Вчера Морси спомена за признаци за евентуално скорошно примирие след проведени "енергични контакти" с палестинците и Израел, но добави, че все още няма гаранции.

Пожелал анонимност високопоставен представител на израелското правителство обаче заяви по повод египетските усилия: "Проблемът е, че вече няма преки контакти с египтяните, защото Морси не благоволява да разговаря с нас."

"На техническо ниво водим разговори между израелските и египетските служби, но на политическо ниво, когато Морси има да ни каже нещо, той минава през (президента на САЩ) Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Не сме в течение какво става в Кайро и не знам дали Фабиюс вече се е опитал да се включи в тази схема и какво могат да направя в нея французите", добави източникът от израелското правителство.

Последвайте канала на

БТА
1061 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
fantomas

2012.11.20 | 13:27

2
Slava na velikia ISRAEL.
SS

2012.11.20 | 13:27

1
SS

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини