Плевнелиев: Не можем да дадем евросертификат на властта в Македония

  • 31 октомври 2012 11:19

  • 2341
  • 8
Плевнелиев: Не можем да дадем евросертификат на властта в Македония
© булфото

Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в началото на срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле, който днес е на посещение в България.

Плевнелиев заяви, че властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетингкампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство. Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза българският държавен глава. Той посочи, че стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат на практика европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации.

Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и с манипулирането на историческите факти, заяви президентът Плевнелиев. Във връзка с пакета по разширяването на ЕС, съдържащ стратегически преглед и доклад за напредъка на Македония, Плевнелиев каза, че страната ни не може да се съгласи с някой формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, посочи президентът. За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.

Президентът посочи, че България споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства. България е много толерантна и търпелива, ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза еврокомисар Щефан Фюле.
 

Последвайте канала на

БТА
2341 8

Коментари 8

Добави коментар
no

2012.12.01 | 00:04

8
Не може една самоопределила се и самозабравила държава да има претенций.Много са им меки (китките)взаимоотношенията на нашита управляващи.Трябва по твърд подход (Х.й)Ако искаш да останеш в историята..."що е маке се е урод"

2012.12.01 | 00:04

7
Поздрави г-н Президент от все сърце. Кажи и на гъзохода и неговия гъзоблизец външния , да си опичат кратуните.
Диан

2012.12.01 | 00:04

6
БРАВО!!!

2012.12.01 | 00:03

5
БРАВООО !! Най-накрая да чуем нещо хубаво от този президент
не син

2012.12.01 | 00:03

4
Браво,дори трябва по-твърдо отношение към тази сган наричаща се македонци !Всички власти в България заедно с Гърция да шокат наглите репи !

2012.11.02 | 17:37

1
Аз не мога да разбера Македония какво толкова ни мрази.Все пак не сме чак толкова различни.Тези техни пропаганди няма да им направят голяма услуга. Ние се опитваме да им помогнем те ни забиват нож във гърба.Вместо да си живеем във мир и разбирателство ние се чудим как да си направим мръсно.Със този балкански манталитет до никъде няма да стигнем.
Румен

2012.11.07 | 10:47

3
Не ни мразят македонците, мразят ни тези които управляват БЮРМакедония.
Истината

2012.11.07 | 10:47

2
А Бугари нема ли во Македониja.Доста со србоманштината во Македониja, сите ги има каj нас - албанци,власи,турци,роми и срби само бугари нема.До 1944 година сите бевме бугари а денес сите сме Македонци по заповед од Београд.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини