Радован Караджич: Върших добро (обновена)

  • 16 октомври 2012 10:21

  • 1579
  • 2
Радован Караджич: Върших добро (обновена)
©

Върших добро, каза сръбският военнопрестъпник Радован Караджич, предаде Би Би Си.

Днес Международния трибунал за военни престъпления за бивша Югославия в Хага започва  изслушването на бившия политически лидер по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те. Трябва да бъда възнаграден за стореното, допълни той. Босненският сърбин заяви, че е заслужил наградата заради подписването на няколко споразумения за спиране на огъня и на няколко пъти спирал армията, която е била на крачка от победата.  "Отмъщавах за смъртта на баща си, убит от комунистите. Защото се бореше срещу хърватина Йосип Тито (президент на социалистическа Югославия от 1945 до 1980 г.)", продължи политическият водач на босненските сърби пред магистрите. "Нямах никакъв проблеми до 90-те, когато Хърватия и Босна обявиха независимостта си. Тогава бях много ядосан, защото това означаваше връщане на фашистите в Хърватия и настъпване на ислямистите в Босна. Сърбите бяха дискриминирани и бяха подложени на маргинализация от страната на властите в Сараево и Загреб. В същото време е нямало сърбин, който да заплашвал мюсюлманин или хърватин, заяви Караджич. Той посочи, че е водил преговори с мюсюлмански водачи за мирно разрешение на проблема, но неговите предложения не са били приети. Сърбите бяха използвани за стръв и някой трябваше да бъдат защитени, заяви Караджич. Ние водихме война на етнически и религиозен принцип, допълни той.

Караджич се отказа от услугите на адвокати и заяви, че ще се защитава самостоятелно. Той е обвинен за клането на 8000 мюсюлмани в босненския град Сребреница през лятото на 1995 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1579 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.01.09 | 10:17

2
Много си прав за това, което казваш, брат!!!!!
Радикален Християнин

2014.01.09 | 10:17

1
Няма ненаказано добро, само ще добавя, че много малко измет е изтрепал. Тези мюсюлмански боклуци трябва да се избият до крак за да бъде света по-добър. Помислете само няма да има атентати на публични места, нито обезглавявания на християни по ал джазира и хората ще живеят в мир. Надявам се 1 ден всички да разберат, че исляма е рак и колкото по-бързо се изкорени толкова по-добре ще е за хората, които искат да има мир по света.

Добави коментар

Водещи новини