Караджич и Хаджич застават пред Трибунала в Хага

  • 16 октомври 2012 09:08

  • 787
  • 0
Караджич и Хаджич застават пред Трибунала в Хага
©

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се изправя пред съда в Хага по обвинение за военни престъпления по време на въоръжения конфликт в Босна и Херцеговина в периода между 1992 и 1995 година. Над Караджич тегнат и обвинения за геноцид в босненската провинция Сребреница и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военните действия.

Още в началото на обвиненията срещу него Радован Караджич се отказа от услугите на адвокати и заяви, че ще се защитава самостоятелно. При последното заседание на 19 септември тази година бившият лидер на босненските сърби съобщи, че разполага с 579 свидели, които са готови да дадат показания в негова полза, и поиска съдът да му отдели 600 часа, за да подготви защитата си. Международният трибунал в Хага за бивша Югославия, обаче, отпусна едва 300 часа, след които Караджич трябва да очертае аргументите си пред съда.

Прокуратурата завърши с излагането на своите доказателства през май тази година, а месец по- късно Караджич беше оправдан от Международния трибунал по обвинението в геноцид в редица общини в Босна. Бившият президент на сръбската република в Босна беше задържан в началото на юли 2008 година, след като в продължение на 13 години се укриваше от международното правосъдие. След екстрадирането му в Хага той беше обвинен за редица военни престъпления, включително и в геноцид и престъпване на законите на войната, в която загинаха над 100 000 души.

Пред трибунала в Хага ще се изправи и Горан Хаджич, който е бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватска Република Сръбска Крайна. Хаджич трябва да отговаря по 14 обвинения за военни престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати .

Последвайте канала на

Novini.bg
787 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини