Броят на продуктите, регистрирани от Турция в ЕС, нарасна на 28

  • 04 ноември 2024 13:09

  • 370
  • 0
Броят на продуктите, регистрирани от Турция в ЕС, нарасна на 28
© pixabay

Турция е регистрирала в Европейския съюз нов продукт с географско указание, с което броят на турските продукти със защитен географски произход нарасна на 28, съобщи в "Екс" турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър.

Добавеният към турския списък нов продукт е "Маниският месир маджун" - сладко изкушение от района на град Маниса, Западна Турция, познато с лечебните си свойства.

Министърът посочи, че лакомството се приготвя от 41 различни билки и подправки, а "с лечебното си съдържание и вековната си традиция "Маниският месир маджун" е сред най-ценните вкусове на нашето културно наследство". 

"Продължаваме да представяме богатствата на Анадола на света", посочва още в поста си министърът.

Сред регистрираните продукти с географски указания от Турция са също знаменитата "антепска баклава" (характерна за окръг Газиантеп), зехтинът от Миляс, медът от Бингьол, шафранът от Сафранболу, пише БТА.

Турска или гръцка е баклавата?

Месир маджунът от Маниса е традиционен сладък деликатес, приготвян от комбинация от лечебни билки и подправки и мед или захар. Често се опакова под вид на бонбони, които заради съдържащите се в тях билки имат лековито действие. 

Ежегодно в град Маниса се провежда Международен фестивал на "месир маджуна", на който се приготвят и раздават тонове от лакомството. Фестивалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини