Председателят на ЕК ще посети страните от Западните Балкани следващата седмица

  • 18 октомври 2024 13:53

  • 165
  • 2
Председателят на ЕК ще посети страните от Западните Балкани следващата седмица
© GettyImiges

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е ще посети следващата седмица страните от Западните Балкани, съобщи говорител на институцията. В сряда и четвъртък тя ще бъде в Албания, където ще има срещи с президента Байрам Бегай и премиера Еди Рама, и ще произнесе слово в местната структура на Колежа на Европа.

В четвъртък се предвижда Фон дер Лайен да продължи пътуването със срещи в Северна Македония с президента Гордана Силяновска и премиера Хистиян Мицкоски, а след това да се отправи към Босна и Херцеговина. В петък в Сараево тя ще разговаря с председателството на страната и с председателя на Съвета на министрите Боряна Крищо. В същия ден Фон дер Лайен ще пристигне в Сърбия за срещи с президента Александър Вучич и премиера Милош Вучевич.

В събота председателят на ЕК ще бъде в Косово, където ще разговаря с президента Вьоса Османи и премиера Албин Курти, а след това ще се отправи към Черна гора за срещи с президента Яков Милатович и премиера Милойко Спаич.

Лидерите на ЕС обсъждат миграцията, Украйна и Близкия изток

Очаква се в края на октомври ЕК да представи годишните доклади за напредъка на страните, кандидатстващи за присъединяване към ЕС. По-рано този месец ЕС и Албания започнаха по същество присъединителните преговори, а еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей изрази очакване те да завършат в близките пет години.

Последвайте канала на

Калина Христова
165 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.18 | 14:21

1
БАБИЧКА
Тенев

2024.10.18 | 14:22

2
Ама злобна!

Добави коментар

Водещи новини