Приключи проверката на първата група мигранти, пристигнали в управляваните от Италия центрове в Албания

  • 17 октомври 2024 11:23

  • 72
  • 0
Приключи проверката на първата група мигранти, пристигнали в управляваните от Италия центрове в Албания
© Pixabay

След неколкочасова проверка на първите 16 мигранти, пристигнали с италианския кораб „Либра“ в приемния център за мигранти в Шънджин, Северна Албания, само 12 от тях бяха изпратени във втория лагер в Джадър, предаде Албанското радио и телевизия. 

Мигрантите бяха закарани в Джадър с автобус малко след полунощ и ще бъдат настанени там, докато документите им за убежище в Италия бъдат обработени. Ако не получат одобрение, те ще бъдат върнати обратно в страните им на произход.

Четиримата останали мигранти бяха върнати към Италия с кораб, тъй като двама от тях са непълнолетни, а други двама имат здравословни проблеми, отбелязва Албанското радио и телевизия.

Италианският военен кораб „Либра“ с 16 души на борда – десет от Бангладеш и шестима от Египет – пристигна сутринта на 16 октомври в Шънджин.

Италия изгради два приемни центъра в Албания по силата на споразумение между двете правителства – първата подобна сделка, при която държава от Европейския съюз отклонява мигранти към страна извън ЕС в опит да се справи със засиления миграционен поток, отбелязва Ройтерс.

Съгласно споразумението, подписано през ноември 2023 г. от премиерите на Италия и Албания Джорджа Мелони и Еди Рама, в Албания ще бъдат подслонявани до 3000 мигранти месечно, открити от италианската брегова охрана в международни води. Споразумението предвижда те да бъдат проверявани на борда на спасителните кораби, преди да бъдат изпратени в Албания за по-нататъшни проверки.

Фронтекс отчете спад на незаконните преминавания на границите на ЕС

В центровете ще бъдат настанявани само мъже от 21 страни, класифицирани като безопасни, а уязвими групи като жени, деца, възрастни и жертви на изтезания ще бъдат настанявани в Италия. Семейства няма да бъдат разделяни, според предвижданията на споразумението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
72 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини