Проф. Димитров: Несериозно е политически дебютанти от РСМ да си въобразяват, че могат да налагат волята си на България

  • 14 септември 2024 18:16

  • 591
  • 4
Проф. Димитров: Несериозно е политически дебютанти от РСМ да си въобразяват, че могат да налагат волята си на България
© Nova News

Г-жа Силяновска е юрист по професия. Тя много добре знае какво може да направи държавният глава. В нейният случай, разбира се  - не може да нареди промяна в Конституцията. Но като държавен глава, авторитетен юрист и едно от най-уважаваните политически лица в страната, може да призове депутатите да направят това, което се очаква от тях – не само от България, а и от ЕС. И това дори е нейно задължение, ако тя искрено се стреми нейната държава да се присъедини към организацията към която се стремят”.  Това заяви в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” по NOVA News историкът проф. Ангел Димитров, коментирайки въпроса трябва ли президентът на РСМ да суспендира „демокрацията”, за да се задвижат промените в конституцията на РСМ, с които да се впишат българите в основния закон, за да им се отворят вратите към ЕС.

Той коментира и така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между България и РС Македония. "Това не е само европейска позиция. Тя в известен смисъл е позиция на самата държава Република Северна Македония, тъй като е приета в парламента. Тоест налице е едно политическо поведение на новото правителство, което поставя под съмнение не само двустранните отношения и всички договори, подписани между нашите две страни, но и това, което очаква ЕС, към който те се стремят. Звучи наистина крайно несериозно, когато политици с не особено богат политически опит - те са дебютанти реално като носители на изпълнителната власт в РСМ, говоря за самия Християн Мицкоски и екипа окол него - си въобразяват, че могат да налагат някакви свои правила не само на съседите си в разговорите, но и към Европейския съюз. така че това е една обречена политика. Лошото е, че те не го осъзнават. Те не отсега следват този вид политика, която игнорира двустранния диалог с Българи яи се опитват да постигнат своите цели по един заобиколен път, въобразявайки си, че някой ще налага на България своята воля", подчерта Димитров. 

Кирил Петков: Не трябва да се отстъпва от "френското предложение" за Северна Македония

По думите му македонският премиер Християн Мицкоски "явно се вживява в ролята на месия и спасител на нацията", искайки самата България да обяви, че има македонско общество. "Това са думи и аргументи преди всичко за вътрешна употреба. Неслучайно си позволява такива безотговорни етикети, които налепи върху от предишната комисия, като ги обвини, че били предатели на националните интереси. Това е нещо, което е съвършено невярно - от гледна точка на работата и поведението на нашите колеги от предишната комисия. Този човек очевидно не си дава сметка, че в случая говори неща, които първо са неизпълними, несъвместими с политическите и демографските реалности. Това е невъзможно. И с историческите също. От една страна, това е едната причина да олекват неговите думи". посочи той.

И допълни: "Другата е, че, както е известно, в България няма малцинствени права, а има лични права, индивидуални права. Тоест, всеки гражданин може да заяви своята етническа принадлежност, както желае, и никой не му пречи за това. А за да има право на малцинство, като групово малцинство, тогава трябва да има исторически основания за това, а такива просто в България няма. И третото, което е доста важно, и мисля, че е най-важното в случая, че това е поредният опит за тотално отричане на подписаният Договор за приятелство и добро съседство. В една от неговите клаузи е казано много ясно, че Република Северна Македония не може и няма да има никакви претенции към съседната държава". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
591 4

Коментари 4

Добави коментар
ИБАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД КАТИЛА

2024.09.14 | 18:24

2
КАТИЛА ПЕДАЛ на 49 ГОДИНИ , УИКИПЕДИЯ НЕ ЛЪЖЕ, НАЛИ ТАКА КАЗА.......ТА ШИЗОФРЕНИК ЛИ СИ .....ЩОМ ТАМ ПИШЕ ТАКА.....ХАХАХАХА..........ПОЗНА СЕ ВЕДНАГА НАЛИ ИБАНА ШУШУМИГО ОТ СЕВЛИЕВО
ТРЕПАНЕ ЗА ГАДНИЯ ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

2024.09.14 | 19:49

4
ЗАЩО ,ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ОСЪЖДАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ? ВИЕ РЕКЛАМА НА ИЗРОДИ ЛИ ПРАВИТЕ ?
Teodora Andreas Berlin 31.10.73

2024.09.14 | 19:08

3
14 godini Sam s SCHISOFRENIA glasove.STOP
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.09.14 | 18:18

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини