Три популярни острова в Гърция останаха без ток заради изключително високо потребление на електроенергия

  • 16 август 2024 15:42

  • 834
  • 0
Три популярни острова в Гърция останаха без ток заради изключително високо потребление на електроенергия
© Getty Images архив

Популярните туристически острови Фолегандрос, Иос и Сикинос в Гърция останаха без електричество за седем часа в четвъртък вечерта, като вероятната причина за това е безпрецедентното потребление на електроенергия поради комбинацията от голям брой туристи и високите температури, съобщава електронното издание на вестник "Катимерини".

Прекъсването на тока на трите острова от Цикладите е започнало в 20:30 часа (местно и българско време) и е продължило до 3:30 ч.

Екипи по поддръжката на електропреносната мрежа вече са възстановили захранването на Сикинос и Фолегандрос, докато на Иос са въведени планирани едночасови прекъсвания, докато проблемът не бъде разрешен.

Мащабна авария остави цял Еквадор без ток

Трите острова се захранват от подводни кабели със средно напрежение от остров Парос, който сам по себе си е свързан към енергийната система на континентална Гърция чрез подводен кабел с високо напрежение.

Междусистемните линии за средно напрежение до малките Цикладски острови и Егейско море са изградени преди много десетилетия и не са проектирани да задоволяват настоящото търсене на електроенергия, отбелязва вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини