Свръхпотребление срина електропреносната мрежа на част от Балканите

  • 22 юни 2024 13:19

  • 2358
  • 3
Свръхпотребление срина електропреносната мрежа на част от Балканите
© Pixabay

Голяма част от Балканите часове наред остана без електричество. Причината - горещото време и температурите над 40 градуса са довели до повишена консумация на ток и това е претоварило електропреносните системи.

Засегнати са Хърватия, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

От около обяд вчера без електричество остава цялата област Далмация - от Задар до Дубровник, блокирайки хиляди туристи.

Ресторанти, супермаркети и други магазини затварят врати. Не работят светофарите. Най-нещастни са футболните фенове, които не могат да гледат мачовете от Европейското първенство. Проблемът не е само в Хърватия, а обхваща цялото Адриатическо крайбрежие.

Спря токът в големи части от Балканите

"Цялата електрическа мрежа на континентална Европа е свързана и това понякога има своите предимства, но има и недостатъци. Предимството е, че можете да внасяте, изнасяте и продавате енергия, но недостатъкът е, че когато има повреда тя основно се предава от една система на друга", заяви Данко Блажевич, директор на хърватската електропреносна компания, предава БНТ.

В босненската столица Сараево прекъсването предизвиква задръствания. Според държавната енергийна компания на Албания "екстремната жега" е причинила проблема.

"Бяхме изправени пред критична ситуация, касаеща електропреносната система на страната ни. Прекъсване на междусистемната връзка Гърция - Албания предизвика домино ефект и имаше спиране на тока в цяла Албания", допълни Белинда Балуку, вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания.

Както и в другите засегнати държави властите в Черна гора смятат, че електрическата мрежа е претоварена от дни поради свръхконсумация и използване на климатици заради горещините.

"Става дума за смущение от регионален мащаб. Работя тук от 30 години и такова нещо се случва за пръв път", каза още Ранко Реджич, директор на Националния диспечерски център на Черна гора.

Макар горещите лета да са нормални за Балканите не е обичайно температурите да достигат такива нива още в средата на юни.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2358 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.22 | 15:09

3
Радиоактивна вода е изтекла в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на ремонт

2024.06.22 | 14:13

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Скоро

2024.06.22 | 13:38

1
..и при нас, от как ни накузаха фаш и запада

Добави коментар

Водещи новини