Днес депутатите от Северна Македония ще гласуват правителството на Християн Мицкоски

  • 22 юни 2024 08:54

  • 422
  • 3
Днес депутатите от Северна Македония ще гласуват правителството на Християн Мицкоски
© Novini.bg/ Canva

Днес започва заседанието на парламента на Република Северна Македония, на което ще се дебатира и гласува правителството, предложено от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Заседанието започва по обед, а дискусията в парламента може да продължи най-много два дни, като гласуването трябва да се случи не по късно от неделя в полунощ, а намеренията са новото правителство да започне работа от понеделник.

Във вторник, 18 юни, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски внесе в парламента програмата и състава на проектокабинета, в който освен от коалицията "Твоята Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ, партньори ще бъдат и коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ. 

Кириакос Мицотакис към новата власт на РСМ: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

За избор на правителство в парламента на Северна Македония са необходими 61 гласа, а коалицията, която има намерение да управлява в следващите четири години страната, разполага с мнозинство от 78 народни представители.

Бъдещото правителство, предложено от Християн Мицкоски има общо 24 членове, включително премиерът, който ще има петима вицепремиери. За първи вицепремиер е предложен председателят на Демократично движение, част от коалицията ВЛЕН, Изет Маджити, който ще бъде и министър на околната среда и екологията. ВЛЕН ще има още един вицепремиер - Арбен Фетай, който ще отговаря за доброто управление. Другите вицепремиери ще бъдат заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, който ще бъде и министър на транспорта, председателят на Социалистическата партия в Северна Македония Люпчо Димовски, който ще бъде и министър, отговарящ за политическата система, и Иван Стоилкович от Демократическата партия на сърбите, който поема ресора за отношенията между общностите в страната.

Другите трима заместник-председатели на ВМРО-ДПМНЕ също са включени в бъдещото правителство - Тимчо Муцунски като министър на външните работи и външната търговия, Владо Мисайловски като министър на отбраната и Гордана Димитриеска-Кочоска като министър на финансите.

Весна Яневска е предложение за министър на образованието и науката, а Саня Божиновска - за ръководител на новосформираното Министерство на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси. Трима от предложените от ВМРО-ДПМНЕ министри в техническото правителство на Талат Джафери също са включени в бъдещия кабинет - Панче Тошковски остава на позицията министър на вътрешните работи, Стефан Андоновски е предложен за министър на информационното общество и цифровата трансформация и Цветан Трипуновски - за министър на земеделието. Актьорът Зоран Лютков е предложението за министър на културата и туризма, а бившият хандбалист Борко Ристовски - за новосформираното Министерство на спорта. Бившият директор на общинското дружество за водоснабдяване в Скопие и бивш началник на кабинета на Мицкоски Златко Перински е предложението за министър на местното самоуправление.

От коалиция ВЛЕН освен Меджити и Фетай в правителството ще участват още Арбен Таравари като министър на здравеопазването, Орхан Муртезани - за европейските въпроси, Фатмир Лимани - за социалната политика, демографията и младежта и Бесар Дурмиши - за икономика и труд.

Движението ЗНАМ ще разполага с министри в Министерството на правосъдието - позиция, за която е предложен Игор Филков, и Министерството на държавната администрация, което трябва да бъде ръководено от Горан Минчев.

Шабан Салиу от Демократичните сили на ромите, която е част от коалицията "Твоята Македония", ще бъде министър без портфейл, отговарящ провеждането на декадата на ромското включване, предаде БТА.

Програмата на правителството е четиригодишна, разработена на 61 страници, с шест основни акцента - качествен стандарт на живот, борба против корупцията, върховенство на закона в работата на институциите, функционална институционална система, национални приоритети, права и свободи, а ключовата стратегическа цел по отношение на външната политика, която е поставена в нея, е пълноправно членство на Република Северна Македония в ЕС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
422 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.23 | 00:39

3
САЩ и Англия да ни върнат Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини!

2024.06.22 | 14:33

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.22 | 10:53

1
Дано и македонците намерят своето ВЕЛИЧИЕ, дано намерим и един към друг пътя на помирение!

Добави коментар

Водещи новини