Голям горски пожар бушува в Чанаккале

  • 19 юни 2024 12:08

  • 3695
  • 1
Голям горски пожар бушува в Чанаккале
© Pixabay

Голям горски пожар бушува в турския окръг Чанаккале и движението през пролива Дарданели е затворено в едната посока, съобщава БТА, цитирайки турската частна телевизия НТВ.

Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ, като добави, че пожарът все още не е поставен под контрол.

Юмаклъ посочи, че борбата с огнената стихия продължава по суша и въздух и изрази надежда, че в близките часове огънят ще бъде локализиран. Девет хеликоптера, шест самолета, 94 коли за борба с пожарите и 540 души персонал участват в гасенето на пламъците, бушуващи вече над 20 часа. Борбата с огъня е продължила и през нощта, когато в действията се е включил вертолет за нощно виждане.

Потушаването на пожара е затруднено заради силния вятър в района, а метеоролозите не предвиждат валежи, отбелязва НТВ.

Причината за възникването на огъня засега не е известна. Пламъците бързо са се пренесли към гориста местност, а жителите на местно село са били евакуирани. 

Главната дирекция по брегова сигурност съобщи, че движението на кораби през Дарданелите е временно преустановено в посока север-юг заради продължаващия пожар.

Междувременно горски пожари пламнаха и на други места в Егейска Турция, сред които градовете Дикили, Милас и Ушак.

Пожар е избухнал на товарен кораб за България, има пострадал

Последвайте канала на

Десислава Станева
3695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:42

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини