Турция и Армения потвърдиха ангажимента да нормализират отношенията си

  • 19 юни 2024 11:05

  • 178
  • 1
Турция и Армения потвърдиха ангажимента да нормализират отношенията си
©

Турция и Армения са решени да нормализират отношенията си "без предварителни условия", казаха вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският премиер Никол Пашинян в телефонен разговор, съобщи Анадолската агенция, предаде БТА.

„Двамата лидери подчертаха политическата си воля за пълно нормализиране на отношенията между Турция и Армения без никакви предварителни условия“, обяви Дирекцията за комуникации на Турция в социалната мрежа „Екс“.

Ердоган и Пашинян подчертаха значението на продължаването на преговорите между специалните представители на двете страни и потвърдиха точките, по които до момента са постигнали споразумение, допълват от Дирекцията.

По време на телефонния разговор Пашинян поздрави Ердоган за мюсюлманския празник Курбан Байрам. Турският президент отправи най-добри пожелания на арменския премиер по повод предстоящия празник Преображение Господне.

Ердоган изрази съболезнованията си на Пашинян за скорошните наводнения в Северна Армения.

„Лидерите също така приветстваха продължаващия диалог между високопоставени служители на Турция и Армения и обсъдиха последните събития в региона и международния дневен ред“, се посочва още в съобщението.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

В последно време бяха предприети усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван. На 14 януари 2022 . се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
178 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 11:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини