Заради Курбан байрам: Безплатно придвижване по мостове и магистрали в Турция

  • 14 юни 2024 13:42

  • 3217
  • 1
Заради Курбан байрам: Безплатно придвижване по мостове и магистрали в Турция
© Pixabay

Безплатно ще бъде движението на моторните превозни средства по магистралите и мостовете на Турция в дните от 15 до 19 юни по случай свещения мюсюлмански празник Курбан байрам, съобщиха турските медии, предава БТА. 

Утре, 15 юни, в Турция започва ваканцията за празника.

Курбан байрам е единият от двата най-големи празника в исляма. Отличава се с това, че на него се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие. Байрамът ще продължи четири дни.

Правителството обяви двата работни дни след празника за почивни и така ваканцията стана общо девет дни. През ваканцията няма да работят държавните и общинските учреждения, борсата, някои от банките, но търговската мрежа ще работи. 

Дългата ваканция зарадва хотелиерите и превозваческите фирми, тъй като милиони турци се отправиха към курортите или по родните места.

По информация на Анадолската агенция продажбите на самолетни билети за Курбан байрам са се увеличили с 40 на сто в сравнение с предходния месец. Анталия е на първо място по продажби на самолетни билети, следвана от Трабзон на черноморското крайбрежие, Диарбекир, Ван и Бодрум.

С 82 на сто са увеличени хотелските резервации в сравнение с предишния месец, удължени са и сроковете за почивка от 5 на 7 дни.

Деветдневна ваканция в Турция заради Курбан байрам

Сред предпочитаните от турците дестинации в чужбина на първо място е Тирана, следват Подгорица и Прищина.  

Натоварен е трафикът и на граничните пунктове на европейската граница на Турция, като турските граждани от европейските страни вече са започнали да пристигат за ваканцията, съобщиха от Генералната дирекция за митници и търговия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3217 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини