Хамамът, част от харема на двореца Топкапъ в Истанбул, за пръв път бе отворен за посетители

  • 07 юни 2024 15:32

  • 1723
  • 1
Хамамът, част от харема на двореца Топкапъ в Истанбул, за пръв път бе отворен за посетители
© Уикипедия

Хамамът, тайнствено и интригуващо място в двореца на османските султани Топкапъ (на турски: Топкапъ сарайъ-б.а.) в историческия център на Истанбул, за пръв път бе открит за посещения на туристите от страната и от чужбина след продължителна реставрация.

Хамамът се помещава в т.н. Ташлък, който е построен през 16 в. и е известен като малкия двор на харема. Освен хамама (турска баня-б.а), там е имало стаи за наложниците и евнусите (кадъефенди-б.а), както и кухня, сервизни помещения.

За отбелязване е, че тези секции са оградени с дебели зидове, за да предпазват от любопитни очи. Специален тунел, който се ползвал само от султана и евнусите, свързвал харема с резиденцията и другите части на двореца.

Много години тези секции бяха затворени за посетители, поради което предизвикваха още по-голям интерес. Не на последно място трябва да се отбележи, че са осеяни с легенди и предания за тайни и интриги, някои от които са нaмерили място в литературата.

След продължителна реставрация новите секции за пръв път бяха отворени за посетители.

Хамамът е една от най-старите сгради на двореца Топкапъ. Състои се от три части: студена, прохладна и топла част. Той е мястото, където най-ярко се открояват характерните особености и балнео културата в османската епоха, посочват специалистите.

В реставрирания хамам са изложени около 120 произведения на изкуството на тази тема.

Предстои до края на тази година да приключи реставрацията и на другите секции в харема и да бъдат отворени за посетители.

Сред тях са апартаментите на майката на султана (Валиде султан-б.а) с прозорчета, гледащи към Истанбул, спални, дневни стаи, подредени според йерархията, стаи за малките принцове, просторна градинска тераса с изглед към Истанбул, която е оградена с дебели каменни стени, за да не се вижда от любопитни очи, и други.

По специалния тунел, свързващ харема с резиденцията и другите части на двореца, имала право да минава и Валиде султан (майката на султана), за да наблюдава зад специален параван някои от срещите и разговорите на височайшия й син.

От столетия насам харемът е един от най-интригуващите аспекти на двореца Топкапъ, пише БТА.

Турция официално обяви още една бивша църква от византийската епоха за джамия

Специалистите по османска история посочват, че е важна институция в османската държава - школа, която е просъществувало до 18 в. 

Освен жилище на османските владетели и техните семейства, харемът е приютявал и стотици наложници.

Зад стените му обаче се е вихрил свят на тайни, политически маневри и схеми за придобиване на власт.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 18:51

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини