„Седмица на гордостта“ в Прищина

  • 03 юни 2024 12:49

  • 610
  • 2
„Седмица на гордостта“ в Прищина
© Freepik

Днес в косовската столица Прищина започва „Седмица на гордостта“, която ще бъде отбелязана с различни дейности и събития за ЛГБТИ+ общността в страната, предаде КосоваПрес, цитирано от БТА.

Мотото на тазгодишното издание на „Седмицата на гордостта“ е „Били сме и ще бъдем“.

Официалното откриване на „Седмицата на гордостта“ ще бъде в 18:00 часа местно време, съобщава „Економия Онлайн“. 

По-голямата част от събитията през седмицата, посветена на ЛГБТИ+ общността, ще бъдат отворени за медиите в Косово, информира агенцията. Сред тях са аудио изложбата „Повече жени“ (More Women), Парадът на гордостта (Прайд) 2024 и концертът „Прищина Прайд: Всички заедно!“.

Ето кои изпълнители ще пеят на сцената на София Прайд 2024

Косово обмисля легализирането на еднополовите съюзи в скоро време, отбелязва Ройтерс. Регулирането на тези съюзи трябва да стане чрез специален закон, който косовското правителство предвижда като препратка в проeкта за Граждански кодекс на Косово, съобщава информационният портал „Калдзо“.

Редица религиозни институции в страната обаче се обявиха против инициативата на косовското правителство за проправяне на път на еднополовите съюзи.

Проeктът за Граждански кодекс на Косово не успя да получи нужната подкрепа в косовския парламент през март 2022 г. и не беше подложен на гласуване през 2023 г. въпреки обещанията на правителството. По-рано тази година косовският правосъден министър Албулена Хаджиу заяви, че проектът за Граждански кодекс е много важен за косовското правителство, тъй като представлява напредък по отношение на правата на човека в Косово.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.03 | 15:02

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Евлоги

2024.06.03 | 13:46

1
Мама ви гнусна педерунгели скапани...

Добави коментар

Водещи новини