Гърция въвежда гласуване по пощата и за парламентарни избори

  • 30 май 2024 13:19

  • 176
  • 0
Гърция въвежда гласуване по пощата и за парламентарни избори
© Pixabay

Законопроект, който въвежда възможност за гласуване по пощата и на парламентарните избори в Гърция, ще бъде гласуван преди края на тази година. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за радиостанцията на вестник „Параполитика“, предава БТА. 

През януари тази възможност беше въведена за изборите за Европейски парламент и за референдумите, като тя е предоставена както за гръцките граждани, които пребивават в чужбина, така и за тези, които живеят в страната си.

Мицотакис припомни, че за евроизборите над 200 хиляди гласоподаватели са избрали да упражнят правото си на глас по пощата и пожела с предстоящите промени броят им да стане много по-голям.

„Нека видим голямата картина. Всяка мярка, която увеличава активността на изборите, е в правилна посока“, каза гръцкият премиер. Той уточни, че и за парламентарните избори възможността ще съществува и за гражданите в самата Гърция, а не само в чужбина, като избирателите ще могат да гласуват по пощата за националните, а не за регионалните листи на партиите.

Мицотакис отново отхвърли спекулациите за възможността да поеме европейски пост и дори че е сред потенциалните кандидати за председател на Европейската комисия в случай, че възникнат проблеми за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия.

Засилен интерес към гласуване по пощата в Гърция

"Съчувствам на интереса на някои добри приятели да се отърват от мен, (но) съм избран министър-преседател. Няма да ходя никъде", заяви категорично Мицотакис.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
176 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини