Али Ахмети обяви "битка" за запазване на договорите с България и Гърция

  • 29 май 2024 18:53

  • 2618
  • 3
Али Ахмети обяви "битка" за запазване на договорите с България и Гърция
© Getty Images, архив

Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети обяви "битка“ за възстановяване на духа на Охридския договор, както и за запазване на Преспанския договор с Гърция и този за добросъседство с България, предава македонската медия "360 градуса“, цитирана от "Фокус".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

Съответното Ахмети заяви в реч от Мала Речица, като поясни, че  идеята му е подкрепена от другите лидери на коалицията "Европейски фронт“.

Според лидера на ДСИ, когато се спазва духът на Охридския договор, "обществото напредва и всички сме равноправни граждани, а от друга страна, когато не се спазва, се връщаме към други системи и времена, които колективно изоставихме“.

"Защо тези общности трябва да се организират в политически партии и да участват в избори, за да получат легитимността на своите сънародници, ако, независимо от волята на нашите общности, най-голямата македонска партия решава за тях, според своите предпочитания?“, попита Ахмети.

В унисон: България и Гърция предупредиха властите в Скопие да успокоят тона

В обръщението си лидерът на ДСИ коментира резултатите от изборите в Северна Македония, както и вчерашното учредително заседание на парламента в Скопие, което – по думите му – е първото събитие, на което бяха очертани контурите на новото управляващо мнозинство на  ВМРО-ДПМНЕ, коалиция "Вреди“ и ЗНАМ.

На заседанието за нов председател на Събранието бе избран Африм Гаши от "Вреди“, а по време на обсъждането и гласуването депутатите от ДСИ не присъстваха в пленарната зала. Това развитие означава, че ДСИ преминава към опозицията в законодателния орган.

Мицотакис сепна македонците: Не искате нито напрежение, нито национализъм!

"Ние, лидерите на "Европейския фронт“, считаме, че нашият съюз е отражение на духа на Охридското споразумение и представлява обединение за насърчаване на равенството между общностите и социалното сближаване. Нашата инициатива за "Европейски фронт" се приветства и подкрепя от гражданите на страната“, увери Ахмети.

Без да навлиза в подробности, лидерът на ДСИ обясни, че заедно с партньорите си "започват това пътуване, за да предотвратят мажоритаризма, който обременява съвместното съществуване и демокрацията“. Той призова гражданите на РСМ да се присъединят, както добави, усилията са не само за защита легитимността и духа на Охридското споразумение, но и на Преспанския договор с Гърция и този за приятелство и добросъседство с България.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2618 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.29 | 19:48

1
Да светна родните соросмърши. Отзад спектакъла тече скандал след скандала. Краварските ционисти минаха всички граници на алчност. Дори и най-наведените взеха да зацепват, че САЩ иска да потопи Европа тотално в дългове, а ако не успее да я запали. Само неграмотник или промит мозък не му е ясно, че хегемонията над задокеанската кочина приключи. Това дето успяха да прикрият с пропаганда цъфна в подкрепата на Фашисткият Израел. А тук ще мизрестваме както винаги и ще се топим във вазелиня. Щото в мелето да ни праска ще се включат и Турчолята. Арестович обясни на глупаците укри, че Зеленски е най-обикновен нает актьор, който след като си изпее сценария си ляга да спи с охрана от МИ6. Когато питал Ермак защо няма никаква отчетност и никой не следи как крадат, отговора бил: Тихо, не питай. Тя парата си тече. Намерете си го в Телеграма.
Браво!

2024.05.29 | 22:20

3
"фашистки Израел"? Все едно да кажете дървено желязо!

2024.05.29 | 21:37

2
НАААЙ - ПОСЛЕ НА ЕДНО МЪКАДОНСКО ЛАЙ НО ДА МУ СВЕТНЕ , ЧЕ КРАТУНАТА Е Е ДАДЕНА ОТ ГОСПОД ЗА ДА СЕ МИСЛИ.

Добави коментар

Водещи новини