Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски: Осигурихме си мнозинство в парламента

  • 16 май 2024 21:04

  • 682
  • 3
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски: Осигурихме си мнозинство в парламента
© Getty images (архив)

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ и почти сигурен мандатоносител за бъдещо правителство в Република Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че партията му е успяла да консолидира 61 депутати в бъдещия парламент на страната, колкото са необходими да бъде гласувано правителството, предаде БТА.

В изявление пред медиите преди участието си в конференцията "Македония 2025" Мицкоски каза, че приключва разговорите си „с няколко от депутатите, които не са част от коалицията” на ВМРО-ДПМНЕ, но отказа да посочи повече подробности „предвид, чувствителната ситуация”.

Мицкоски уточни, че независимо от осигуреното вече мнозинство в бъдещия парламент на страната, разговорите за коалиция с албанските партии от ВЛЕН („Заслужава си”) ще продължат, а работните групи, които бяха договорени на лидерската среща веднага след изборите, вече са се срещнали.

„Разговорите, според това, което съм информиран, вървят в правилната посока. Оптимисти сме, че заедно с коалиционните партньори ще успеем да консолидираме мнозинство от две трети в парламента заради намерението за реконструкция на правителствения кабинет", посочи Мицкоски.

Срещата на работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията от албански партии "ВРЕДИ" („Заслужава си”, ВЛЕН на албански) се е състояла в сградата на централата на ВМРО-ДПМНЕ, а на нея е било "подчертано, че е необходимо да се запазят целите на програмата, които получиха подкрепа от гражданите", се казва в партийното съобщение след днешните разговори.

"При управлението на бъдещото правителство трябва да се спазват договорените принципи на действие, силно динамизиране на евроинтеграцията, категорична борба с корупцията и престъпността и икономически реформи за по-висок стандарт на живот. Договорено беше разговорите да продължат в позитивен дух и през следващите дни", се казва в лаконичното съобщение на ВМРО-ДПМНЕ.

Фон дер Лайен предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Окончателното разпределение на депутатите в бъдещия парламент на Република Северна Македония все още не е ясно заради решението на Държавната избирателна комисия за прегласуване в няколко секции в 5-та и 6-а изборна единица, което е обжалвано в Административния съд в Скопие.

Според първоначалните неофициални резултати ВМРО-ДПМНЕ разполага с 58 депутати в 120-местния парламент на страната. С обявеното днес вече договорено мнозинство от 61 депутати партията може да гласува новото правителство, но част от предложените от Мицкоски реформи, предвиждат мнозинство от две трети.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
682 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:03

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­ч­е­­т­а­­ ­­в­­и­­­ ­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­U­­N
stefanos

2024.05.17 | 01:45

2
От всички човешки грехове, отказът от собствения си род е най-лош!

2024.05.16 | 22:53

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини