Македония финансирала антибългарската си пропаганда с пари от ЕС

  • 30 август 2012 18:02

  • 15301
  • 70
Македония финансирала антибългарската си пропаганда с пари от ЕС
©

С пари и от Европейския съюз, Македония финансира антибългарската пропаганда, каза историкът академик Георги Марков от Института по история в Българската академия на науките, предаде Фокус.

По думите му за филма „Трето полувреме” - един милион евро се дава от скопското правителство, един милион евро се дава от Чехия, по линия на Европейския съюз. „За да се финансира антибългарска пропаганда. Използват дори европейски пари, за да правят пропаганда срещу България, която е член на Европейския съюз, а те се стремят да влязат в Европейския съюз”, отбеляза той.

По думите му Република Македония, която едва – едва диша, с 30% безработица, строи исторически център за 150 милиона евро. „Издава трудове на по няколко езика, прави пропаганда по целия свят. Защото за тях историята е голямата политика”, каза още академик Георги Марков.

За предстоящата изложба на български средновековни ръкописи в Брюксел, представени като „Хиляда години писмена традиция в Македония”, академик Марков коментира: „Отпорът в Брюксел трябва да е много силен. Трябва да се види не само как са променили заглавието на изложбата, но да се види и съдържанието. Защото те могат да оставят надписите на витрините да пише „македонски ръкописи”, вместо – старобългарски. Те са способни на това. Освен това – министърката на културата им ще отиде в Брюксел и ще държи реч за тяхната хилядагодишна македонска писменост и прочие измишльотини. Трябва да бъдем много бдителни”.

В Скопие превеждат Вапцаров „на майчин език” и ще му издигат паметник, каза още историкът. „За съжаление е, че Вапцаров не го почетоха в Народното събрание, че Цецка Цачева не позволи да бъде почетен този гениален български поет. Като знам като историк – кой е бащата на Вапцаров, Иван или Йонко Вапцаров, един голям български националист, просто се чудя. След `89 година започнаха да охулват Вапцаров, че бил комунист – а той никога не е членувал в Комунистическата партия. Това, че е бил издал каквото е дал, разбира се, че при едно изтезание, това може да стане с всеки човек. Ние не бива да му посягаме, както и на Смирненски, родом от Кукуш, който също е един голям български поет.

Ние трябва да си пазим и литературата, и историята, защото, понякога късогледо, увлечени в нашите политически разправии, ние отричаме такъв поет като Вапцаров, който, видите ли, бил комунист, терорист и прочие. По този начин ние го предаваме; по този начин в Скопие твърдят, че Вапцаров бил убит като македонец, а той е разстрелян пък като комунист”, каза академик Георги Марков.

По думите му - през `60-те години на ХХ век майката на Никола Вапцаров – Елена Вапцарова излиза с декларация, че е родила син българин и въпреки това – го превеждат на майчин език и ще му издигат паметник.

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който трябваше да разясни поредната „антимакедонска” кампания в България по повод изложбата на ръкописи в Кралския музей в Брюксел ( https://kanal5.com.mk).
Преписът на „Историята” на Паисий Хилендарски служи за фон в пълен кадър, докато македонски репортер вдъхновено разказва, как

Македония е жертва на втора кампания от страна на България през тази година. Като първа антимакедонска кампания се определя българската реакция на филма „Трето полувреме. Репортажът на телевизия Канал 5 завършва с кадри от филма, на които се вижда как български войници товарят македонски евреи на влакове, за да ги откарат от Македония.

Последвайте канала на

15301 70

Свързани новини

Коментари 70

Добави коментар
не син

2012.09.07 | 17:43

50
Какво да очакваш от " народ ",който няма нищо и затова краде на общо основание,дори името на " държавата " си !
МАКЕДОНЕЦ

2014.07.08 | 19:04

70
Поголеми крадци на историја од грци и бугари нема, ниту ќе има некогаш! Да не биле македонците вие и ќе немавте историја сега, нашата историја ја користите и историјата на македонците кои живеат во Пиринска Македонија! Не го признавате македонското малцинство сега, но еден ден ќе се каете за тоа! Наместо да живееме како 2 блиски народа вие се решивте да крадете се, дури и си дозволувате да кажувате дека не постоиме! Срамота,
AAAA

2014.07.08 | 18:59

69
NAPRAVO DA IM OBQVIM VOINA I DA POCHVAME DA GI BOMBANDIRAME DO POSLEDNIQ JIV .TEQ NESHTO POCHNAHA MNOGO DA ME NERVAT I ISKAM DA SI PLATQT ZA TOVA.
jovan

2014.07.08 | 18:58

68
сосем случајно налетав на овој сајт и не можам да поверувам колку само омраза прочитав во коментарите иако не разбирам бугарски сосема доволно ми беше да препознаам гнев и навреди во нив.Прво ни под разно немојте да не нарекувате браќа или еден народ. се срамам од себе ако сум ист народ со бугарите или ВУЛГАРИТЕ ,ВУЛГАРИЈА како што во минатото се нарекувале татарските племиња кои пркоселе на балканот и својот вулгарен менталитет ги испровоцирале да ги нарекуваат така. Се сеќавам дека на времето пријатели ми казуваа дека оделе во Бугарија и ебеле за 1 лев,и не ме чуди такви ви се гените вулгарни,а ништо не сте сменети ни денес едвај преживувате ,а половина Вулгари се иселени и спијат во картонски кутии во земјите на еу. Што значи Ве замолувам да не ме вреѓате дека сме еден народ бидејќи нема поголема навреда од тоа да си бугарин во македонија.што се однесува до вилмот 3-то полувреме прво нека биде премиерата па после зборувајте ,може и ќе ви се допадне ,ќе научите нешто од него ,ќе видите како вашите предци малтертирале евреи од Македонија и ќе се срамите со своето минато. Кога го спомнувате Вапцаров учтиво би ве замолил да не го нарекувате бугарин човекот кој сиот свој живот не сторил ништо вулгарно за да биде дрско наречен Вулгарин
Македонка

2014.07.08 | 18:56

65
Не се расправај со глуп народ, ќе те симнат на нивно ниво и ќе те победат со искуство
мЪкадонец

2012.09.03 | 19:29

37
Не се напъвайте бре ! Вие скоро ще сте част от Албания
Rolex

2012.09.01 | 15:45

33
Тоя па ... пиши на български бе македонски гьон разпран . Някой ден ще се събудиш и ще видиш как в Скопие се вее БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ , а до него се търкалят главите на цялото ти изродено семейство. Сребреница ще ви се стори като анимационен филм жалки изчадия долни ! Тогава искам да те видя дали ще си толкова отворен .

2012.08.31 | 23:30

24
Да живее БулгАРИЯ!!!
Дарон

2014.07.08 | 18:57

67
На денешен ден пред точно 107 години загинува Александар Турунџев неговата последна претсмртна желба е вистина МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДНА!!! А вие Вулгари можете да си лаете до кога сакате !!!
Rolex

2012.08.31 | 22:12

11
Дароне ти си сръбски ибрик долен . От днешниот ден я сакам само макети у газу да факам и сестра ти и нея . Мамицата ви долна македонска паплач да плюя на гробовете ви долни ,мръсни ,подли ,крадливи и лъжливи сръбски запъртъци ! Сите ке умрете на кура ми
Дарон

2014.07.08 | 18:57

66
За да се пишуваме Македонци крвавеле мажишта, за името Македонец се кукало и пекало, за името Македонија брат на брата рака кревал...во добрини и искушенија гордост е да се родиш и да умреш за МАКЕДОНИЈА. Вие Бугарите ова не го разбирате !!!! НИТУ ЕДЕН ОД ВАС ТУКА БУГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТИ НЕ Е ПО ПОТЕКЛО ОД МАКЕДОНИЈА ТАКА ДА НЕМАТЕ ПРАВО ДА ЗБОРУВАТЕ.
АЛО МАКЕТАТА

2012.09.03 | 19:29

36
Абе макета що не си четете Македонски сайтове ами четете и пишете тук ? Или и това сме ви откраднали ? Единственото нещо дето става за нещо и се нарича Македонско е наденицата , другото е скапана работа! Незнам кой идиот вие напълнил главите с тия конспирации срещу вас ама всичките сте за лудницата.Уж мразите България ама постоянно се редите за БГ паспорти и идвате да учите тук . Вие сте и ще си останете една БГ територия и нищо повече ако ще и да ''откриете'' , че Адам и Ева са били от Ниш. Поздрави от БЪЛГАРИЯ на малоумниците в БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ!!!
Македонка

2014.07.08 | 18:56

64
Чувај си го ти вулгарско газе од мангалчиња, да не те задеси Катуница nr.2
Ponsa

2014.07.08 | 18:55

63
Един "народ", който най-сериозно твърди, че Майкъл Джексън и Шакира са македонци аз не мога да приема насериозно. И Гърция и България са на едно мнение по въпроса за произхода на Кирил и Методий само великата историческа школа на македония твърди друго и ние трябва да приемем това за факт. Толкова са жалки опитите ви да си създадете някаква измислена история, че когато издадете учебник по история дайте му подзаглавие, прикакзки от 1001 нощ.

2014.07.08 | 18:54

62
МАКЕДОНЦИТЕ СТЕ ЕДНИ ДОЛНИ И ГЛУПАВИ МАРОДЕРИ! Нямате нищо, нито държава, нито нация, нито собствен език, нито история! Нямате никакви ценности и най-малкото не цените самите себе си! Затова се стремите да откраднете същите от другите народи! Продължавайте в същия дух, накрая съвсем ще спрете да съществувате.
Стефанов

2014.07.08 | 18:53

61
Като историк проф. Г. Марков трябва да знае, че преди 09.09.19 С44г в България не е имало комунистическа партия. Жалко, че този професор не прави разлика между старославянска и старобългарска писменост, вероятно не знае и че Св. Св. Кирил и Методий не са говорели български, а писмото им е старославянско. Не съм никакъв специалист по тези въпроси, но така пише в Гугъл. Изглежда и Новини.бг. са ме отрязали достъпа до коментариите си, именно заради такива публикации!
Виждащ

2012.09.01 | 15:39

29
Най - грозноте е че ние гледаме на македонците като на не-българи, а всъщност и те са българи. Заедно сме дошли на балканите, заедно сме падали под две робства робства и сме си извоювали свободата, само за да бъдем разкъсани.
не син

2014.07.08 | 18:53

60
Важното е как те гледат на себе си и на нас ! Знаем,че това са български земи и население,но точно затова всичко опира до самосъзнанието на хората там ! След като безброй пъти им помагахме и им подавахме ръка,а получавахме храчки !
що е маке все е лайно !

2012.08.31 | 18:08

1
така е , но след като те прекаляват, крадат нашата история, понеже нямат тяхна, крадат нашите герои, понеже нямат тяхни.........тези македонци ми мразят повече от всичко на света.....те учат про-сръбска история,мислят,че ние сме ги завладяли насилствено. ГАВРЯТ СЕ С БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ.....еее айде да си гледат работата. измислена нация ние не ще приемем. като не ни уважават и ние няма ги уважаваме. !!!!

Добави коментар

Водещи новини