Президентски избори в РС Македония: Разликата между Силяновска и Пендаровски е близо до статистическата грешка

  • 19 април 2024 14:18

  • 428
  • 2
Президентски избори в РС Македония: Разликата между Силяновска и Пендаровски е близо до статистическата грешка
©

Разликата между Гордана Силяновска и Стево Пендаровски е близо до статистическата грешка, показва проучване преди президентските избори в Северна Македония на 24 април. Проучването е проведено по телефона от Центъра за политически изследвания и комуникации в Северна Македония от 8 до 13 април сред 1210 респонденти, избрани на случаен принцип. Резултатите са публикувани на сайта на центъра.

На въпрос за кой кандидат биха гласували на президентските избори, 20,4 процента от анкетираните посочват кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска, а 16,8 процента казват, че биха гласували за настоящия президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. 

Около процент пък е разликата в подкрепата за съперниците в президентската надпревара в албанския политически блок. Арбен Таравари, издигнат от коалицията на албанските опозиционни партии, получава подкрепата на 7,9 процента от анкетираните, а Буяр Османи, издигнат от Европейския фронт, воден от най-голямата албанска партия в Северна Македония Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), според проучването получава подкрепата на 6,6 на сто от анкетираните.

Най-много дарения за предизборната си кампания е получила кандидатът за президент на РС Македония, издигната от ВМРО-ДПМНЕ

За кмета на Куманово Максим Димитриевски, издигнат от партия ЗНАМ, биха гласували 2,7 процента от анкетираните, за Биляна Ванковска, издигната от Левица - 2,6 процента, а за кмета на община Карпош в Скопие, издигнат в президентската надпревара от партия ГРОМ - Стевчо Якимовски, биха гласували 1,2 процента от анкетираните. 

Малко над 23 процента от респондентите казват, че не знаят за кого ще гласуват, а 18,2 процента отговарят, че няма да подкрепят никого в предстоящите на 24 април президентски избори в страната.

В изборите за парламент, които ще се проведат на 8 май, заедно с очаквания втори тур на президентските избори, за ВМРО-ДПМНЕ биха гласували 22,8 процента, а за СДСМ - 16,3 процента от анкетираните, сочи проучването.

В албанския политически блок разликата е под един процент в полза на коалицията от албански опозиционни партии, които получават подкрепата на 7,7 процента от анкетираните. За Европейския фронт, воден от ДСИ, биха гласували 6,9 процента от анкетираните, показва проучването.

Според анкетата с шансове да влязат в новия парламент на Северна Македония са също партия Левица, за която биха гласували 3,9 на сто от анкетираните, и партията на Максим Димитриевски ЗНАМ, която получава подкрепата на 3,2 процента от избирателите.

Почти 18 процента от респондентите отговарят, че няма да гласуват за никого, а 22,6 процента от тях не дават отговор, предаде БТА.

Допустимата грешка в проучването е +/-3,0 процента. Анкетата е проведена на цялата територия на Република Северна Македония, като в нея са отчетени и етническият състав, броят на избирателите и географското разпределение в страната. Проучването, което е достъпно на онлайн платформата на Центъра за политически изследвания и комуникации, е проведено в навечерието на президентските избори в сътрудничество с Асоциацията за журналистически, информационни, комуникационни и маркетингови услуги "Гласът на истината".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
428 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.24 | 23:29

2
САЩ да ни върнат Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия.

2024.04.19 | 16:37

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини