Турция залови третата по големина пратка кокаин в историята си

  • 11 април 2024 12:55

  • 4432
  • 1
Турция залови третата по големина пратка кокаин в историята си
© pixabay

Турската полиция залови третата по големина пратка кокаин в историята на страната, съобщи днес министърът на вътрешните работи Али Йерликая, на фона на предупрежденията на групи, наблюдаващи организираната престъпност, че страната се превръща във входна точка за наркотици към Европа, предаде Асошиейтед прес.

Около 608 килограма кокаин, предимно в течна форма, бяха конфискувани при операция в три окръга, написа в Йерликая в профила си в социалната мрежа „Екс“. 

Иззети са също така близо 830 килограма прекурсори, използвани за обработката на наркотика.

Йерликая уточни, че полицейската операция е била насочена към международна група, за която се твърди, че е ръководена от човек с ливанско и венецуелско гражданство, който е сред четиримата задържани чуждестранни членове на "организираната престъпна група", заедно с девет турски граждани.

„Количеството кокаин, иззето при... операцията, е третото по големина количество кокаин, заловено наведнъж в Турция“, уточни Йерликая.

Групи, които наблюдават организираната престъпност, са на мнение, че Турция става все по-голям транзитен център за кокаин, идващ от Южна Америка към Европа, тъй като контролът на пристанища като Ротердам в Нидерландия е все по-строг.

В доклад от октомври миналата година "Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност" посочи, че увеличението от 44 на сто при конфискациите на кокаин в Турция между 2021 г. и 2022 г. не е отразено в данните за вътрешното потребление, „което предполага, че страната вероятно ще служи като коридор за наркотици".

Най-голямото количество наркотици в Турция - 1,1 тона кокаин, скрит в пратка банани от Еквадор, бе заловено в средиземноморското пристанище Мерсин през 2021 г.

Откакто встъпи в длъжност през юни миналата година, Йерликая води ожесточена политика срещу организираната престъпност в Турция, за да опровергае твърденията, че страната се е превърнала в убежище за чуждестранни престъпници.

Турски митничари заловиха близо 9 кг кокаин на границата с България

Той редовно публикува подробности за най-новите полицейски операции срещу наркотрафиканти, измамници и други престъпници.

Днешната публикацията в социалните медии включва видео с драматична музика, показващо очевидни записи от камери за наблюдение, големи пластмасови контейнери и машина за пресоване.

Операцията е ръководена от служители за борба с наркотиците, базирани в Коджаели, югоизточно от Истанбул, но също така включва разследвания в окръг Текирдаг, Северозападна Турция, и в средиземноморския окръг Анталия.

Бандата е използвала лозя в Текирдаг и Анталия за складиране на химикали и обработка на кокаина, който е бил маскиран като тор, посочва Йерликая. Полицията е открила и пушка, добави той.

„Няма да толерираме трафиканти на отрови, организирани престъпни групи и банди, независимо без значение дали са национални или международни“, посочва министърът.

Последвайте канала на

Калина Христова
4432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:43

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­­­ ­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­­а­ ­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­8­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини