Турското министерство на здравеопазването представи петгодишен план за общественото здраве

  • 12 март 2024 14:12

  • 474
  • 1
Турското министерство на здравеопазването представи петгодишен план за общественото здраве
© pixabay

Турското министерство на здравеопазването представи петгодишна пътна карта за общественото здравеопазване, пише днес в. „Хюриет“.

Пътната карта обхваща периода от 2024 г. до 2028 г. и включва пет основни цели. Планът включва различни точки - от гарантиране на правото на здравословен живот на всеки гражданин до подобряване на услугите за здравеопазване, борба със затлъстяването и пристрастяването към различни храни и напитки, както и обслужване на лица със специални нужди и възрастни хора.

Основната цел на плана е насърчаване на здравословния начин на живот. Специални усилия ще бъдат насочени към борбата със затлъстяването както при децата, така и при възрастните.

Рамазанът в Турция ще протече на фона на местния вот

По последни данни на министерството на здравеопазването 11,4 на сто от децата в началните училища се сблъскват с проблема, свързан със затлъстяване. Със същия проблем се сблъскват и 29,1 от хората на възраст над 15 години. Пътната карта на министерството предвижда да намалее съществено броят на хората, страдащи от наднормено тегло.

В този контекст ще бъдат предприети съвместни усилия със съответните институции за приемане на нови законодателни разпоредби, с което етикетите върху храните ще станат по-разбираеми за потребителите.

Инициативите ще включват намаляване на продажба на храни в високо съдържание на сол, намаляване на консумацията на продукти, съдържащи трансмазнини и много захар, както и регулиране на рекламирането на такива продукти.

Последвайте канала на

Калина Христова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.12 | 18:22

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини