Турският външен министър ще посети САЩ тази седмица

  • 05 март 2024 17:22

  • 2707
  • 1
Турският външен министър ще посети САЩ тази седмица
© Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан ще бъде на официално посещение във Вашингтон на 7 и 8 март по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на турски източник, пожелал анонимност. 

Очаква се Фидан да проведе разговори и със съветника по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливън. 

По време на посещението ще бъдат проведени разговори за конфликта в ивицата Газа, войната в Украйна, както и ще бъдат обсъдени въпроси в областта на отбраната и енергетиката.

Фидан и Блинкън ще проведат заседание на т.нар. Стратегически механизъм между Турция и САЩ, договорен между президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Джо Байдън в Рим през 2021 г. съобщава още турският източник. 

Отношенията между Турция и САЩ бяха обтегнати поради различни причини като закупуването от турска страна на руски ракетен комплекс C-400 и подкрепата на САЩ за кюрдските бойци в Сирия, смятани от Анкара за терористична организация. Решението на САЩ да одобрят продажба на изтребители F-16 на Турция, след като Анкара ратифицира членството на Швеция в НАТО, даде позитивен тласък на отношенията между двете съюзнички в НАТО, отбелязва Ройтерс.

„Във Вашингтон Фидан ще изрази необходимостта от спиране на клането в ивицата Газа от страна на Израел, от постигане на незабавно и пълно прекратяване на огъня. Той ще призове за подкрепа за осъществяване на преговори с участието на двете страни в конфликта“, заяви още източникът, цитиран от Ройтерс. 

Ердоган: Дипломацията е най-добрият инструмент за разрешаване на конфликти

Финализирането на продажбата на F-16 и подновяването на сделката за пренос на зърно през Черно море ще бъдат други акценти в посещението на Фидан във Вашингтон, добавя още турският източник. 

Миналата седмица Сенатът на САЩ отхвърли предложение, направено от републиканския сенатор Ранд Пол, за блокиране на продажбата на изтребители F-16 и друго отбранително оборудване на Турция, припомня Ройтерс. 

По-рано агенцията съобщи, че турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на F-16, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.05 | 17:40

1
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини