Таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират втори ден

  • 27 февруари 2024 10:28

  • 177
  • 0
Таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират втори ден
©

Таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират за втори пореден ден пред сградата на парламента на “Площада на Конституцията” в Букурещ. Демонстрацията им започна още в 7:00 сутринта и предизвика задръствания в центъра на града. Недоволните се заканват да останат на улицата, докато молбите им не бъдат чути.

“Нашите искания са добре известни във всички държавни институции. Настояваме за извънредна наредба, която да промени закона и да го върне на нивото на лоялна конкуренция в този пазарен сегмент”, заяви за БТА Йоан Пугна, говорител на Националната асоциация на таксиметровите превозвачи. 

Над 500 таксиметрови шофьори протестират в Букурещ

Председателят на организацията Ремус Неделку сподели, че вчера не са успели да се свържат с представители на правителството.  Протестиращите отправиха вчера чрез медиите апел към премиера Марчел Чолаку да дойде при тях, за да преговарят и заплашиха, че ще обявят гладна стачка, ако исканията им не бъдат решени в трите дни на протест. 

Недоволните настояват за увеличаване на възрастта на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години, за премахване на така наречената динамична тарифа за Юбър (Uber) и Болт (Bolt) и за еднакви данъци и такси за фирмите и лицата, които предоставят услуги за споделено пътуване. 

“Правителството трябва да вземе необходимите мерки. Молим да отпадне динамичната тарифа, всички фирми да са оторизирани само в Румъния. Тъй като става дума за една и съща категория пътнически транспорт, нека таксите и данъците да са еднакви, броят на лицензите да е равен, застраховката “Гражданска отговорност” да е еднаква”, коментира за БТА един от протестиращите. 

Рано тази сутрин пред парламента имаше между 200 и 300 таксита, въпреки че демонстрантите дадоха заявка за 1800. Повечето шофьори бяха закачили на служебните си автомобили националния флаг или плакати с надпис “Искаме обещаната наредба”, “Победа”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини