Арестуваха мъжа, поръчал нападението в църквата "Санта Мария" в Истанбул

  • 21 февруари 2024 16:06

  • 683
  • 1
Арестуваха мъжа, поръчал нападението в църквата "Санта Мария" в Истанбул
© Getty Images

Турските власти са идентифицирали и задържали мъжа, поръчал нападението в католическата църква "Санта Мария" в Истанбул на 28 януари, съобщава турският телевизионен канал А Хабер, позовавайки се на източници от Дирекцията за сигурността в Истанбул. 

Нападението бе извършено по време на служба в църквата. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, който загина, припомня БТА. 

Престъпниците успяха да избягат след нападението, a по-късно турската полиция арестува общо 25 души, заподозрени във връзка със стрелбата.

Самоличността на поръчителя е била установена, след като специалистите от Дирекция „Киберпрестъпност“ през телефона на един от задържаните са осъществили достъп до кореспонденцията му.

Според А Хабер мъжът, който дал заповедта за нападението, се казва Адам Хамирзиев. Той е бил арестуван веднага след установяване на самоличността му. 

Турските власти отбелязват, че три седмици преди атентата, двамата нападатели са пътували до окръг Кайсери в Централна Турция с превозно средство, докарано в страната през ноември 2023 г. от Полша. Човекът, докарал превозното средство, напуснал Турция два дни преди нападението. 

51 станаха задържаните след стрелбата в църквата в Истанбул

Посочва се също, че двамата нападатели са участвали в среща на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в Кайсери, по време на която са били обсъдени подробностите за планирания терористичен акт.    

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 17:52

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини