Операцията за спасяването на миньори, затрупани от свлачище в мина в Източна Турция, е прекратена

  • 20 февруари 2024 09:46

  • 620
  • 2
Операцията за спасяването на миньори, затрупани от свлачище в мина в Източна Турция, е прекратена
© GettyImiges

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая съобщи снощи, че действията за спасяването на девет затрупани миньори в златодобивна мина в окръг Ерзинджан, Източна Турция, са преустановени заради отчетен сериозен риск от ново свлачище, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирани от БТА.

Инцидентът стана на 13 февруари. Около 10 милиона тона почва, натрупана по хълмовете, се свлече в долината, където се извършва добивът на злато. 

Девет миньори, които въпреки интензивната работа на спасителните екипи все още са в неизвестност, останаха под свлачището.  

Вътрешният министър и министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар посетиха мястото на инцидента и съобщиха, че през последните няколко дни условията на труд на спасителните екипи са станали изключително тежки. 

„Продължаваме да издирваме деветимата останали под почвената маса работници. Виждате, че работим усилено като не жалим ресурси. За съжаление е отчетен съществен риск от ново свлачище, във връзка с това се налага да се погрижим за живота на спасителните екипи. Тяхната безопасност и сигурност сега е приоритет“, заяви министър Йерликая, цитиран от ТРТ. 

Той добави още, че работата по измерване на риска в района протича с участието на много учени и инженери, които си служат с най-съвременни устройства. 

Свлачище затрупа работници в златна мина в Турция

Двамата министри съобщиха, че в района са направени сеизмични измервания с радар, поставен на основните хълмове в долината. По време на измерванията става ясно, че почвената маса по хълмовете около долина, в която се добива злато, става все по-активна и нестабилна. 

„От първия ден на инцидента работим с надеждата да поднесем добри новини, но за съжаление реалността е такава. Ще продължим да измерваме и да следим риска от ново свличане на почвената маса и ако данните, които получаваме позволяват, ще възобновим спасителните дейности“, заключи министър Болат. 

Последвайте канала на

Калина Христова
620 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:58

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­м­и­­­ч­е­­т­­­а­ ­­в­­и­­ ­о­­­ч­­а­­к­­­в­а­т ­­­-­ X­1­8­.­­F­­­U­­­N

2024.02.20 | 13:03

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини