Турция се устреми към производството на първата си подводница

  • 16 февруари 2024 16:36

  • 684
  • 5
Турция се устреми към производството на първата си подводница
© Getty Images (архив)

Турската отбранителна компания CТМ (STM) вече разполага с първата стомана HY-100, произведена с национални ресурси. Този вид стомана се използва в областта на отбраната, главно за производство на подводници, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер. 

„До сега Турция внасяше стоманата от други страни, предимно от Австралия. Продуктът е труден за набавяне, а изработката му трябва да бъде изключително прецизна, защото не търпи грешки“, заяви турският специалист в отбранителната индустрия Козан Селчук Еркан, цитиран от ТРТ. 

На международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF'23), проведен миналата година, беше изложена малка част от стоманата HY-100, разработена с местни ресурси. Преминаването към серийно производство на материала е важен крайъгълен камък в отбранителната промишленост на Анкара.

Стоманата HY-100 местно производство е предоставена на Командването на корабостроителницата в Гьолджюк, Северозападна Турция, се посочва в съобщение на Министерството на националната отбрана, цитирано от БТА.

Това означава, че Турция е преминала от производство на стоманата в лабораторни условия към серийно производство с цел използването ѝ в отбранителната индустрия.

„Въпреки че материалът е известен като стомана за подводници, той има широко приложение. Каквото и да решите да произвеждате като отбранителна техника, винаги ще трябва да разполагате с тази стомана“, допълва Еркан.

През последните години Анкара демонстрира решимост да превърне отбранителната промишленост в основен инструмент на външната си политика.

Турция продължава с прогреса: Скоро ще пусне и най-новия си изтребител от последно поколение

Още миналата година Йозгюр Гюлерюз, генерален мениджър на СТМ, беше заявил, че компанията възнамерява да стане силен играч на международната арена с дейността си в разработването на безпилотни подводници с изцяло местни ресурси.

Зависимостта от чуждестранни източници в индустрията не е процес, който може да бъде разгледан само на икономическо или политическо ниво. При закупуването на ресурси от чужбина, трябва да опишем подробно количеството на продукта и характеристиките, на които искаме да отговаря. Така даваме на отсрещната страна ценна информация за политиките ни в областта на сигурността. Твърде скоро това вече няма да бъде необходимо, допълва още Козан Еркан.

„След осигуряване на този ценен за отбранителната индустрия ресурс, идва ред на строителството и на първата турска подводница“, допълни още той. 

Турският президент Реджеп Ердоган е заявявал неведнъж, че целта на Анкара е да осъществи своя проект за национална подводница.

„Подготовката за това продължава с пълна сила и строежът ще започне през 2025 г. Планираме в рамките на 5-6 години да предадем нашата национална подводница на военноморските ни сили“, беше заявил Ердоган преди няколко години. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
684 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
КОЛХОЗНИ С ВИНЕ

2024.02.17 | 00:34

3
ФЕСОВЕТЕ ИЗКУПИХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МАРКИ И ПРОИЗВЕЖДАТ ВСИЧКО! ТЪ ПИ ЖИВОТНИ!
ТЪ ПИ ЖИВОТНИ

2024.02.17 | 00:37

5
КОЯ ЕВРОПЕЙСКА МАРКА КУПИХТЕ С ПАРИТЕ ОТ НАФТАТА И ГАЗТА! НЕ ГОВОРЯ ДА ИЗМИСЛИТЕ НЕЩО БЕ, МАЛО УМНА СВОЛОЧ !
ВАШИТЕ БОЯРИ ОЛИГАРСИ

2024.02.17 | 00:35

4
СА ТОРБИ С ГОВ НА!

2024.02.16 | 20:02

2
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone
Емѝ...ибана ШУШУМИГА съм- МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.16 | 16:54

1
Електра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

Добави коментар

Водещи новини