Година по-късно: Семейства все още издирват близките си след трусовете в Турция

  • 06 февруари 2024 14:22

  • 1169
  • 3
Година по-късно: Семейства все още издирват близките си след трусовете в Турция
© Getty Images

Семейства в Южна Турция продължават да търсят близките си, които са безследно изчезнали от една година, след силните земетресения, предава Ройтерс. Такава е съдбата и на Тугба Акюз, която все още търси брат си Мустафа.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 698

След първия трус на 6 февруари миналата година Тугба и семейството ѝ започват да го търсят. По това време тя е бременна в осмия месец, но въпреки това отива до апартамента на брат си заедно с майка си, съпруга си и двете си деца.

Това, което откриват, са единствено останките от пететажната сграда, в която се е намирало жилището му. Днес търсенето продължава.

„Ако беше жив, щеше да ни намери“, казва Тугба от дома си в Искендерун, пристанищен град в Хатай. Осем дни след бедствието семейството следи спасително-издирвателни акции.

„Не знаехме какво да правим. Записите от камерите за видеонаблюдение в района показват как той влиза в сградата, а телефонът му също последно е засечен там“, казва още Тугба.

Кучето Бъфи, открито под развалините след земетресенията в Турция, намери нов дом

Надеждите на семейството се връщат за миг, когато тя получава обаждане по телефона от жена, която твърди, че е видяла как брат ѝ е изваден от съседна сграда и е качен в бяла кола. Жената е разпознала Мустафа от снимка и съобщение, което е било качено в социалните мрежи, пише бТВ.

„Това върна надеждите ни за известно време, че той все още може да е жив, но нищо не излезе от това“, споделя сестра му. Днес тя мисли, че брат ѝ е погребан или в безименен гроб, или на мястото на някой друг.

„Най-малко 140 души, включително 38 деца, все още са в неизвестност, като 118 са в Хатай, който беше най-тежко засегнатият регион.“ Това казва ръководителят на асоциация, която помага на роднините на изчезналите, Селахатин Кабан, пред Ройтерс.

„Някои не бяха открити сред развалините, други изчезнаха в болницата“, добави той. От асоциацията призовават за среща с министъра на семейството и социалните дейности на Турция Махинур Гьокташ.

„Дори нашите изчезнали близки да са мъртви, ние искаме телета им да бъдат открити“, призовава още Кабан.

В центъра на Хатай 65-годишната Айсун Челенк все още търси сестра си.

След земетресението тя чака до купчината от развалини, където сестра ѝ Берна е живеела на четвъртия етаж на седеметажна жилищна сграда. След труса и срутването там избухва и пожар.

Тя споделя пред Ройтерс, че не е напуснала мястото дори за миг, а на шестия ден пристига багер, който започва издирването на телата. Тялото на сестра ѝ не е открито. Тя подава молба до прокуратурата и за още няколко други души, които са в неизвестност от същата сграда.

Челенк все още посещава района поне три пъти седмично и не губи надежда. „Сестра ми беше всичко за мен“, допълни тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1169 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:51

3
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­ч­а­­к­­­в­а­­­т ­-­ X­­1­­8­.­­­F­­U­N

2024.02.06 | 15:36

2
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex
Данчо

2024.02.06 | 14:34

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини