Анализ на Европол: Балканският маршрут е ключов коридор за търговията с хероин в ЕС

  • 26 януари 2024 09:05

  • 688
  • 1
Анализ на Европол: Балканският маршрут е ключов коридор за търговията с хероин в ЕС
© Pixabay

Балканският маршрут е ключов коридор за търговията с хероин в Европейския съюз, сочи анализ на Европейската полицейска служба (Европол), цитиран от босненската редакция на телевизия Ен 1.

Балканите са един от четирите маршрута за трафик на хероин от Афганистан в Европа, като т. нар. Балкански маршрут включва Гърция, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово, Северна Македония и България. Докато Балканският маршрут остава ключов коридор за търговията с наркотика в ЕС, според проучването на Европол залавянето на нарушители по този маршрут се случва все по-рядко въпреки по-строгия граничен контрол по сухопътната граница на България и Турция.

Освен по Балканския маршрут, трафикът на хероин към Европа се извършва и по Южен, Кавказки и Северен маршрут, посочва анализът. Трафикантите се приспособяват към маршрутите и методите на търговия, за да сведат до минимум рисковете и да се възползват от новите възможности.

Българин и двама турци опитаха да пренесат през границата близо 29 кг хероин и метамфетамин

В анализа се отбелязва, че търговията с хероин по Южния маршрут към ЕС се увеличава. Това може да се види по големите количества от наркотика, които идват от пристанищата на Иран и Пакистан, както и значителните конфискации по европейските пристанища.

Европол разглежда в анализа си европейския пазар на хероин от производството и търговията до дистрибуцията и употребата. Детайлно са описани процесите, материалите и престъпниците, включени в различните етапи и нива на пазара. Където са налични, данните за хероина са допълнени с информация за други наркотични вещества, с които се търгува и които се консумират в ЕС.

Пазарът на дребно на хероин в ЕС се оценява на най-малко 5,2 милиарда евро годишно, отбелязва телевизията. Количеството хероин, което страните членки на ЕС са заловили, е нараснало двойно през 2021 г. Тогава са конфискувани общо 9,5 тона от наркотика, което е най-голямото конфискувано количество в последните 20 години.

Последвайте канала на

Нора Виткова
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 11:25

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки----> use.my/otkaz

Добави коментар

Водещи новини