Засегнатите от земетресението в Турция райони са готови за местните избори на 31 март

  • 17 януари 2024 12:38

  • 778
  • 1
Засегнатите от земетресението в Турция райони са готови за местните избори на 31 март
© Getty Images

Цяла Турция, включително и засегнатият от разрушителните земетресения през февруари м.г. район, е подготвена за гласуването на местните избори на 31 март, съобщи председателят на Висшата изборна комисия (ВИК) на страната Ахмет Йенер, предаде Анадолската агенция (АА), цитирани от БТА. 

Общо 35 партии ще участват в изборите за местни органи на властта, заяви още Йенер пред АА.

До 17 ч. на 20 февруари те трябва да представят в избирателните комисии своите кандидатски листи, а желаещите да бъдат независими кандидати трябва да внесат заявленията си, уточни той. Предварителните кандидатски листи ще бъдат обявени на 23 февруари, а окончателните - на 3 март, добави Йенер.

Кметът на Истанбул: Предстоящите местни избори ще отправят послание за демократичност към Реджеп Ердогaн

Председателят на Висшата избирателна комисия заяви, че се полагат усилия за обезпечаване на сигурността както в изборния ден, така и в периода на предизборната работа.

"Както зоната на земетресенията, така и цяла Турция е готова за изборите на 31 март", каза Йенер. Той напомни, че миналата седмица двама ръководни представители на ВИК са посетили Хатай, един от най-тежко пострадалите от земетресенията окръзи, за да се запознаят на място с условията за провеждането на изборите, а през март предстои ново посещение, на което да бъде направена последна оценка на ситуацията.

На 6 февруари миналата година земетресение с магнитуд 7,7 разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия, последвано от втори трус с магнитуд 7,6 същия ден. Само в Турция загиналите са около 50 800 души.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
778 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 14:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини