След земетресение в Истанбул: Мраморно море ще бъде основен спасителен център

  • 12 януари 2024 15:10

  • 8596
  • 1
След земетресение в Истанбул: Мраморно море ще бъде основен спасителен център
© Pixabay

Студент е формулирал цялостен план, одобрен от най-висшия научен съвет на Турция, за активно използване на Мраморно море за евакуация и помощ след евентуално голямо земетресение.

Гьоктуг Йълдъз, студент трета година във факултета по морски транспорт и морско инженерство на Техническия университет в Истанбул подчерта, че регионът, който е домакин на милиони хора и водещи индустриални и финансови центрове, изисква щателно предварително планиране, особено по отношение на управлението на бедствия.

Неговият проект, озаглавен „Потенциално управление на морските бедствия при земетресение в района на Мраморно море“, не само получи одобрение от Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK), но впоследствие беше трансформиран в публикация. Проектът очертава подробни сценарии за незабавните действия, които морските структури, корабите и персоналът могат да предприемат след бедствие.

„Ние се съсредоточихме върху система, при която безпилотни летателни апарати (БЛА) ще определят достъпни маршрути по време на бедствието, тъй като предварително не е възможно точно да предвидим какво ще се случи по време на такова мащабно бедствие. Въпреки това, използвайки пътищата, които те показват, могат да бъдат установени плаващи докове в района“, уночни Йълдъз.

Две земетресения разтърсиха различни части на Турция

Според изчисленията, направени в сътрудничество с Генералната дирекция за крайбрежна безопасност, плаващите докове могат да бъдат създадени в рамките на три часа, отбеляза той, подчертавайки решаващото им значение предвид вероятността пристанищата да не могат да бъдат използвани след евентуално земетресение.

Проектът предлага използването на местно произведени военни кораби като TCG Анадолу, TCG Байрактар и TCG Санджактар като импровизирани болници. Десантни кораби-амфибии, способни да достигнат брега пък ще транспортират и основни машини за разчистване на отломки след земетресението.

 „Предвижда се пристанищата да бъдат бази за управление на спасителния процес.“

Въпреки че някои пристанища попадат в зоната на земетресение от първа степен в картите на разломите от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), властите трябва да използват всички използваеми пристанища като центрове за управление на бедствия.

Той заяви, че въз основа на изчисления с властите за градски морски транспорт в Истанбул и Бурса, морските кораби, собственост на транспортни компании, могат да превозят приблизително 150 000 души на едно пътуване.

„Този ​​транспорт може да бъде насочен към сборни пунктове или към сигурно място извън града след земетресението“, добави Йълдъз.

Йълдъз твърди, че всеки детайл от действията след земетресението трябва да бъде щателно планиран предварително.

"В случай на евентуално земетресение морските пътища ще бъдат едно от спасенията за Истанбул. Това обаче не е задача за отлагане. Предварително трябва да се направи солидна подготовка", допълни той.

„Необходим е подробен план за всеки етап от управлението на бедствия по морски маршрути. Възприемането на интегриран подход към управлението на бедствия е от решаващо значение“, заключи той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:19

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини