Румънски кметове с рекордни суми за фойерверки

  • 29 декември 2023 12:32

  • 801
  • 3
Румънски кметове с рекордни суми за фойерверки
© Pixabay

През последните години румънски кметове са купували фойерверки за милиони евро за новогодишната нощ, предава Диджи24, цитирани от БТА. 

Медията коментира, че въпреки всички изявления и призиви на управляващата коалиция за намаляване на бюджетните разходи, на 31 декември ще бъдат счупени всички рекорди по отношение на пиротехническите услуги. Разходите за фойерверки са подобни на тези за изграждането на детска онкологична болница, построена от Асоциация “Дари живот” (Association Dăruieste Viața) - строителство, първоначално оценено на 8 милиона евро, добавя Диджи24.

Медията цитира данни на Електронната служба за обществени поръчки, според които фойерверките в новогодишната нощ в Брашов тази година ще струват 213 724 леи (около 43 000 евро) или с 3000 евро повече от 2022.

За 31 декември Община Орадя е купила, чрез собствената си Асоциация за насърчаване на туризма, пиротехнически средства на стойност 88 000 леи (около 17 600 евро). Фойерверките ще бъдат изстреляни в полунощ на Нова година от шест места, а продължителността им ще е седем минути.

В Аричещи Рахтивани, румънска община с около 8000 души население, за фойерверки за новогодишната нощ са похарчени 45 000 леи (9000 евро). Фойерверките за 31 декември в Браила са закупени от Дома на културата и струват 35 000 леи (7000 евро). В Тулча ще бъдат пуснати 600 фойерверки с различни цветове и комбинирани ефекти на стойност 30 000 леи (6000 евро). 

Германия забранява фойерверките на Нова година?

За новогодишната нощ в град Турчени, Горж, местните власти са измислили да купят 80 бутилки шампанско и 600 чаши за еднократна употреба - това означава 100 милилитра шампанско за всеки жител, който ще присъства на празника с фойерверки и концерт в центъра на града.

Според изчисленията на Диджи24 обществените поръчки за пиротехника и фойерверки през последните години са скочили с 10 000 000 евро. 

"За да сравним разходите за новогодишни фойерверки, може би е добре да си припомним, че Асоциация "Дари живот" наскоро построи, от частни дарения, педиатрична онкологична болница. Първоначално лечебното заведение беше оценено на 8 милиона евро, но в крайна сметка разходите се повишиха до около 53 милиона евро и това е така, защото болницата се разрасна от 3 на 9 етажа, има отделения по онкология, лъчетерапия, хирургия и неврохирургия и е оборудвана с най-доброто медицинско оборудване, включително кино и детска площадка”, отбелязва медията. 

Диджи24 припомня, че наскоро бе обнародван законът за бюджетни икономии. Това стана, след като през есента премиерът Марчел Чолаку и министърът на финансите Марчел Болош признаха за дупка от 20 милиарда леи в бюджета и обявиха серия от мерки за икономии.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
801 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КЗЛД

2023.12.30 | 01:20

3
Сайта е медиатор на коментари с ОТВРАТ и ПЕРВЕРЗИЯ ! Този, който пише от името на Николай Ралчев, е престъпника ИЗРОДОСЛАВ ИЗВРАТЕНЯКОВ. ПРЕМАХНЕТЕ !

2023.12.29 | 15:46

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Николай Ралчев Тутракан

2023.12.29 | 12:59

1
Николай Петков Ралчев се казвам(Геят на Гейовете и Бандита на Бандите от гр.Тутракан7600) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5,до старото пазарче.Всъщност, аз живея вече 49 години постоянно с моите родители в една къща,защото аз имам много психични отклонения и не мога сам да си обуя гащите ми и съм доказан психопат,имам даже и жълта книжка и съм редовно вкарван принудително в психоатрични клиники,за да ме лекуват психиатрично. Аз съм на 49 години. Обаче аз съм върл потомствен ГЕЙ преди всичко и за това си търся млад Гей ,който да ме аргасва и обича безпощадно много и да се ожени за мен, защото все пак аз съм жената в гей-връзките и да си осиновим дете,защото майка ми Надя Драганчева,кпято е вече на 71 години, тя иска така. Аз обичам само мъже и правя любов само и винаги с мъже.Аз мразя много жените.Новият ми любовник Гей може да живее при нас,има място и за него. Аз имам кисело зеле и ракия. Аз държа на алкохол и на голямо чукане.

Добави коментар

Водещи новини