Кибератака блокира работата на албанския парламент

  • 26 декември 2023 17:15

  • 1318
  • 2
Кибератака блокира работата на албанския парламент
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът на Албания съобщи днес, че е станал жертва на кибератака, при която хакери са се опитали да проникнат в данните на институцията и да ги изтрият, което временно възпрепятства дейността на работещите там, предаде АП, цитирана от БТА.

В изявление се посочва, че кибератаката се е случила вчера и не е „засегнала данните на системата“, като се допълва, че експерти работят, за да открият какви последствия може да има електронното нападение. Отбелязва се, че услугите ще бъдат възобновени по-късно.

Албански медии информираха, че доставчик на мобилни телефони и компания за въздушни полети също са били обект на кибератаки в понеделник от базирани в Иран хакери с названието „Хоумленд Джъстис“ (Homeland Justice), което няма как да бъде проверено независимо.

През юли 2022 г. Албания претърпя друга кибератака, за която правителството и мултинационални технологични компании обвиниха иранското външно министерство. Смята се, че атаката е отмъщение за това, че Албания е дала подслон на членове на иранската опозиционна организация „Муджахидин-е Халк“ (Mujahedeen-e-Khalq). Събитието провокира правителството да скъса дипломатическите отношения с Иран два месеца по-късно.

Иранското министерство на външните работи отрече Техеран да стои зад атаката срещу албанските правителствени електронни портали и отбеляза, че самият Иран е бил обект на кибератаки от страна на „Муджахидин-е Халк“.

През юни албанските власти обискираха лагер за дисиденти от „Муджахидин-е Халк“, за да изземат компютърни устройства, за които се твърди, че са свързани със забранени политически дейности.

От 2013 г. насам около 2 500 ирански изгнаници са приютени в Албания, където се изисква да не се занимават с политическа дейност и да спазват законите на страната.

Съединените щати, НАТО и Европейският съюз подкрепиха натовската членка Албания в спора.

Масивна хакерска атака срещу водещия мобилен оператор в Украйна

Последвайте канала на

Novini.bg
1318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.27 | 00:21

2
Горещи момичета ви очакват на - - - - Xmiss.pw

2023.12.26 | 20:15

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини