Сръбският премиер оспори твърденията на опозицията за изборите

  • 22 декември 2023 15:30

  • 675
  • 3
Сръбският премиер оспори твърденията на опозицията за изборите
© Getty Images/Guliver

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че на изборите на 17 декември в Републиканската избирателна комисия (РИК) е имало 109 възражения и 3 жалби по-малко, отколкото на изборите през април 2022 г. Бърнабич заяви по телевизия Пинк, че е имало само една жалба в Градската избирателна комисия за изборите в Белград. Според премиера опозицията няма от какво да се оплаква и "просто така" е поискала анулирането на всички избори, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

В коментар за предполагаемото гласуване на 40 000 души от Република Сръбска, тя каза, че те не са в избирателния списък и че е невъзможно да са гласували. "Получихме информация, че този ден границата между Босна и Херцеговина и Сърбия са пресекли 20 360 души, значителна част от които нямат сръбско гражданство, но и значителен брой деца“, каза тя. Бърнабич  добави, че сега се извличат окончателните данни колко хора от Босна и Херцеговина и Република Сръбска имат право на глас и след това колко от тях са гласували.

"Това са приблизително между 13 и 15 000 души в цяла Сърбия, за Белград не повече от пет или шест хиляди от тях“, каза Бърнабич. Според нея опозицията е чакала да види резултатите от изборите, за да каже след това, че не ги признава. Няма индикации, че това, което опозицията говори за изборни нередности, е вярно, "това е открит опит за дестабилизация", каза тя. Бърнабич добави, че всички нередности са регистрирани и отбелязани и че изборите ще бъдат повторени на тези места.

Сръбският премиер заяви, че наблюдателите от Европа Стефан Шенах и Андеас Шидер "лъжат" и дестабилизират Сърбия с изявленията си за изборите, въпреки че нямаха възражения за протоколите от секциите.

ПАСЕ: Изборите в Сърбия не минаха гладко, бяха нечестни и манипулирани

"Те бяха наблюдатели, които ръководеха делегациите на Европейския парламент и мисията наблюдатели на Съвета на Европа. Това, което направиха след това, всичките им изявления в медиите, са в противоречие с етичния кодекс на международните наблюдатели“, каза Бърнабич по телевизия Пинк. Бърнабич заяви, че и двамата са били в избирателни секции, които сами са избрали, но са нямали  възражения, а след това "отиват в медиите и с дни лъжат, тормозят, дестабилизират директно Сърбия, защото казват, че са видели избиратели фантоми и са чули, че 50 000 души са дошли в Белград да гласуват”. Според нея за Шенах и Шидер върхът на демокрацията са изборите на косовския премиер Албин Курти в северната част на Косово, които бяха бойкотирани от сърбите.

Бърнабич отбеляза, че на тези избори е имало рекорден брой наблюдатели, над 5,5 хиляди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
675 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.25 | 18:45

3
Тая има топки, бас хващам. Жендър
Z Z Z Z Z

2023.12.22 | 17:26

2
Този премиер е лгбт, наш побратим.

2023.12.22 | 16:14

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини