Турската централна банка ще обяви днес решението си за нивото на годишния лихвен процент

  • 21 декември 2023 06:52

  • 694
  • 1
Турската централна банка ще обяви днес решението си за нивото на годишния лихвен процент
© Pixabay

Комитетът за парична политика на Турската централна банка ще обяви днес решението си за нивото на годишния лихвен процент, съобщиха турските медии. Това ще е последното заседание на Комитета за настоящата година, предаде БТА.

На предишното си заседание турската централна банка повиши основната си лихва за шести пореден месец до 40 на сто - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

Проучване, осъществено сред 14 икономисти преди днешното заседание на Комитета, предвижда увеличение на основния лихвен процент с 250 до 500 базисни точки, а стойностите на очаквания размер на основната лихва са между 42,50 процента и 45,00 процента, посочва турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

През юни Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, осъществено от новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан. 

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория. 

Инфлацията се забавя: Кои храни поскъпват и кои поевтиняват?

Инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85 процента миналата година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.21 | 13:36

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини