Турция не откри нередности в компания, санкционирана от САЩ за подпомагане на „Хамас“

  • 19 декември 2023 12:33

  • 682
  • 0
Турция не откри нередности в компания, санкционирана от САЩ за подпомагане на „Хамас“
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турските власти обявиха, че проверка на финансовите действия на компания, чиито собственици бяха санкционирани от САЩ за подпомагане на „Хамас“, не е открила нарушения на финансовата система на страната, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

САЩ въведоха санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“, на 27 октомври. Трима основни акционери на турския инвестиционен фонд в областта на недвижимите имоти Trend GYO, включително президентът и член на управителния съвет, бяха в списъка на санкционираните лица.

От компанията отрекоха да са осигурявали финансова подкрепа на „Хамас“.

Турското министерство на финансите и хазната съобщи в понеделник, че турската финансова система е действала в пълно съответствие на националните закони и международните ангажименти, които са наблюдавани от няколко регулаторни и надзорни институции, пише БТА.

Ердоган се чу с Байдън: САЩ носят историческа отговорност за постигане на трайно прекратяване на огъня в Газа

„Турските власти внимателно проучиха финансовите действия и статута на всички замесени физически и юридически лица и установиха, че няма нарушение на финансовата система на държавата“, се казва в съобщението.

Резултатите от проверката са били съобщени на властите на САЩ, включително на зам.-министъра на финансите Брайън Нелсън и неговия екип по време на последното му посещение в Турция.

Миналия месец Нелсън каза в Истанбул, че макар Турция да не е обявила „Хамас“ за терористична организация, санкционираните от САЩ организатори все пак може да са в нарушение на турското законодателство, включително по отношение на прането на пари и прякото финансиране на насилствени действия.

Турски представител заяви пред Ройтерс миналата седмица, че Анкара е предприела стъпки за минимализиране на заобикалянето на санкциите, независимо от това, че Турция се е присъединила само към санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН и се противопоставя на едностранните мерки.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини