Газовият интерконектор между България и Сърбия ще бъде пуснат пробно до дни

  • 02 декември 2023 21:37

  • 1529
  • 2
Газовият интерконектор между България и Сърбия ще бъде пуснат пробно до дни
© Getty images (архив)

Междусистемната газова връзка Сърбия-България ще бъде пусната в пробна експлоатация до няколко дни, съобщи сръбският министърът на минната промишленост и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович, цитирана от Танюг, предаде БТА.

„Колегите от Министерството на минната промишленост и енергетиката са на терен от три седмици, заедно с изпълнители и подизпълнители, за да контролират навременното приключване на работите и изпълнението на всички условия, за да може газопроводът да бъде пуснат в пробна експлоатация, което очакваме да се случи следващите дни", каза Джедович Ханданович.

Министърът подчерта, че всички участници в проекта са изключително ангажирани, за да се диверсифицират газовите доставки на Сърбия.

Тя припомни и договора, който Сърбия наскоро подписа в Азербайджан за доставка на около 400 милиона кубически метра газ годишно.

По думите ѝ Сърбия може да разчита на това количество газ до 2026 г., а след това и на почти три пъти повече газ от тази страна, както и от Каспийския регион, а също от Гърция, от терминал за втечнен природен газ.

„Така на практика получаваме още един източник на газ, увеличаваме ролята си на транзитна страна, тъй като Унгария се снабдява с газ през Сърбия, както и други страни от ЕС и от региона“, каза тя.

Според Джедович Ханданович се планира да се изградят допълнителни междусистемни газови връзки, предимно със Северна Македония.

Тя подчерта, че Сърбия има достатъчно запаси от газ в хранилищата и че благодарение на тези запаси, ако възникнат непредвидени ситуации, ще има сигурни доставки на синьо гориво.

Междусистемната газова връзка Сърбия-България е част от по-широка инициатива на ЕС, а именно Южния газов коридор, чиято цел е да се намали зависимостта на Европа от руския газ.

В Сърбия дължината на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е 109 километра, а общата дължина на газопровода през двете страни е 170 километра - от Нови Искър край София до Ниш. Газопроводът ще има капацитет 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

Интерконекторът между Сърбия и България е завършен на 40%

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бояджията

2023.12.03 | 12:28

2
Продажните "българи" ще получат руска газ от Сърбия хм интересни времена

2023.12.03 | 04:15

1
Платихме тръбата и на сърбежите - наши отколешни врагове и мръсни комундрели.

Добави коментар

Водещи новини