Турция се е договорила с Египет да приема пациенти с рак от Газа за лечение

  • 05 ноември 2023 18:00

  • 879
  • 0
Турция се е договорила с Египет да приема пациенти с рак от Газа за лечение
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турция и Египет се споразумяха около 1000 пациенти с онкологични заболявания и други ранени цивилни, нуждаещи се от спешна помощ в Газа, да бъдат изпратени в Турция за лечение, каза днес турският здравен министър Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че в момента се планира преместването им.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2058

Коджа каза в четвъртък, че Анкара е готова да приеме онкоболни от „Болницата за турско-палестинско приятелство“ в Газа – единствената онкологична болница в анклава, която спря работа, след като горивото тази седмица.

Днес Коджа съобщи, че вчера е провел телефонен разговор със своя египетски колега, за да обсъдят въпроса.

„Нашите усилия продължават за почти 1000 пациенти, особено пациенти с рак, които са били лекувани в „Болницата за турско-палестинско приятелство“ в Газа, която трябваше да спре дейността си, и за ранени лица, за които сме били предварително уведомени и които се нуждаят от спешна помощ, за да бъдат отведени в Египет през граничния пункт „Рафах“, написа Коджа в социалната мрежа Екс. 

„След това се планира онкоболните и пациентите със спешни нужди да бъдат преместени у нас със самолети за спешна помощ и болнични кораби“ допълни той.

Турция е обсъдила ситуацията в Газа с Египет и Йордания

Във вторник Обединените арабски емирства заявиха, че планират да лекуват 1000 палестински деца от Газа, без да казват как планират да изведат пациентите от анклава.

Досега Турция е изпратила повече от 200 тона хуманитарна помощ и екип от медици в Египет за жителите на Газа, а също така предлага да създаде полева болница близо до граничния пункт "Рафах". Анкара категорично осъди израелските нападения срещу Газа, извършени в отговор на действията на палестинската войнствена групировка "Хамас" на 7 октомври и призова за прекратяване на огъня. 

Израел затегна блокадата си и бомбардира Газа близо четири седмици в отговор на нападението на 7 октомври от ислямистката групировка „Хамас“, която според израелските власти е убила 1400 души.

Коджа каза още, че Египет е дал разрешение два турски кораба, които в момента са в Турция и превозват линейки и материали за полева болница за жителите на Газа, да влязат в египетски пристанища, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини