Босненски експерт: Вучич е изнервен, защото преговорите няма да продължават вечно

  • 26 септември 2023 16:47

  • 2302
  • 2
Босненски експерт: Вучич е изнервен, защото преговорите няма да продължават вечно
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Директорът на Института за геополитика, икономика и сигурност в Сараево Аднан Капо, помолен от босненския вестник "Ослободжение" да коментира създалата се ситуация след инцидента в Северно Косово каза, че може да се стигне до още по-голяма ескалация на ситуацията, ако пред Сърбия не бъде очертана ясна червена линия докъде може да стигне.

Преди четири дни колона от бойни бронирани машини на сръбската армия беше забелязана на главния път Кралево - Рашка, точно на мястото, където стана инцидентът.

Капо каза, че няма случайности, особено в този регион, и такива ситуации винаги се случват, когато се приближава окончателното решение (за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово).

Капо каза, че Вучич се прави на миротворец и трябва да играе двойна игра. Експертът добави, че сръбският президент се намира в най-сложната ситуация на Балканите, намеквайки за отношенията с Русия и ЕС/НАТО.

"Той не може да играе докрай, защото в един момент, особено ако ситуацията с Украйна и Русия не тръгне в добра посока, ще трябва да вземе решение. Не може да се седи на два стола. Вече виждаме нервност и тази ескалация е резултат на това, че разговорите не могат да продължават вечно", каза Капо.

Сърбин е арестуван в Черна гора по обвинение във военни престъпления в Косово

Той смята, че Русия дърпа конците на Балканите, вижда ползи за себе си, а за нея е изгодна дестабилизацията на нашия регион. Ако се сравняват Вучич и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик, Капо каза, че "трябва да сме слепи, за да не виждаме играта".

"Вучич се прави на миротворец, а Додик играе център-нападател," посочи Капо за "Ослободжение" и добави, че "Вучич казва едно, а прави съвсем друго", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2302 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЗОРАН

2023.09.26 | 17:30

1
Сърбите си държат на нация и интерес. Не са като нашите дупедавци

2023.09.26 | 18:36

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини