Ковачевски: Имаме гаранции от Албания, че преброяването там ще се проведе по всички стандарти

  • 14 септември 2023 14:39

  • 1157
  • 0
Ковачевски: Имаме гаранции от Албания, че преброяването там ще се проведе по всички стандарти
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Република Северна Македония и Албания имат отлични отношения и албанското правителство дава гаранции, че преброяването на населението там ще бъде извършено в съответствие с всички стандарти на Евростат, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, свързан с посещението на българския вицепрезидент Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Албания, предаде БТА.

"Като правителство помагаме на македонското население там по много начини. Преди месец предоставихме механизация за пътища, (Буяр) Османи помогна за предоставяне на училищно обзавеждане, ще продължим да помагаме на македонците в Албания и никога не сме искали от тях да направят каквото и да било за който и да било политически естаблишмънт, както навремето правителството на ВМРО- ДПМНЕ ги водеше да гласуват в Скопие за кмет на община Център. Ние ценим и обичаме македонците в Албания, в Гърция, в България, в Сърбия и в цял свят и ги подкрепяме в правото им на съхранение на македонския език и култура, на правото им образование на своя език. Вече има няколко отворени катедри по македонски език в най-добрите университети в различни държави, подготвено е откриването на Културно-информационен център в Сърбия, работи се по транспортирането и връщането от Албания на иконите, откраднати от македонските църкви, а на това ще присъстват и македонците в Албания. Те са точно толкова македонци, колкото и ние”, посочи Ковачевски, който днес посети участъка Прилеп-Битоля от коридор 10 Д, за да се информира за строителните дейности по него. 

Медиите в Северна Македония информират за посещението на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Албания и обявените срещи с представители на българското малцинство там, което официално е признато от правителството на Албания през 2017 г. 

Вицепрезидентът заминава на посещение в Албания

Преброяването на населението в Албания ще започне на 18 септември, а по думите на изпълняващият длъжността ръководител на мисията на ЕС в Албания Луиджи Сорека то ще бъде важен момент не само за развитието на статистическата система в страната, но и по отношение на преговорите на Албания за членство в ЕС. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини