Близо 36 000 нелегални мигранти са репатрирани от турските власти през последните четири месеца

  • 12 септември 2023 14:26

  • 828
  • 0
Близо 36 000 нелегални мигранти са репатрирани от турските власти през последните четири месеца
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турските власти са репатрирали 35 395 нелегални мигранти от страната, според турския министър на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от вестник "Миллиет".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1549

Нелегалните мигранти са били изпратени с 52 чартърни полета обратно откъдето са дошли.

Според същия източник в Истанбул, в квартала Арнавуткой, се строи нов център за мигранти с капацитет 14 хиляди души, предаде БТА.

Планира се центърът да бъде открит през месец октомври т.г.

Турската жандармерия хвана 89 мигранти край Одрин

В центъра ще се работи по няколко направления - регистриране на заловените нелегални мигранти, координиране дейностите по идентифицирането на това как и откъде са дошли, а също и по репатрирането им, посочи неотдавна на пресконференция турският министър на вътрешните работи Али Йерликая.

По думите му от месец юни досега турските власти са заловили 66 хиляди нелегални мигранти.

“В момента броят на мигрантите е 4 843 594 души. От тях 1 243 423 са чужденци, които живеят легално с разрешение за пребиваване. Освен това 292 289 чужденци са със статут на международна закрила. Под временна закрила у нас има 3 307 882 сирийци. Но други, тоест нередовни имигранти, или са дошли в нашата страна нелегално, или са влезли в страната ни с виза, но са нарушили законния период на престой и пребивават нелегално. Когато новият център за репатриране в Истанбул бъде завършен на 1 октомври, ще имаме възможност да  работим едновременно по всички направления. В същото време водим и активна борба и срещу организаторите и участниците в нелегалната миграция“, каза турският министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини