Ердоган представи средносрочен икономически план на правителството

  • 07 септември 2023 14:20

  • 650
  • 0
Ердоган представи средносрочен икономически план на правителството
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва представи нова средносрочна икономическа програма на правителството, в която се очертава цялостна стратегия, насочена към намаляване на инфлацията, стимулиране на растежа и справяне с различни предизвикателства, предават турските медии.

През тригодишния период (от 2024 г. до 2026 г.) ще се стремим към балансиран икономически растеж и среден темп на растеж от 4,5 на сто, заяви Ердоган вчера в президентския дворец в столицата Анкара, посочва в. „Хюриет“.

Турският държавен глава изтъкна, че сред целите на програмата е стремежът на Турция да се присъедини към редиците на страните с високи доходи, като прогнозира размер на БВП, надхвърлящ 1,3 трилиона долара, и приход на глава от населението в размер на 14 855 долара до приключването на програмата.

Планът поставя силен акцент и върху справянето с безработицата, като Ердоган поставя за цел намаляване на нивото на безработица до едноцифрено число. Тази цел ще бъде постигната чрез планирано увеличаване на възможностите за заетост, като целта е да се откриват средно по 909 000 работни места годишно.

В сферата на международната търговия президентът очерта плановете за увеличаване на износа, който се планира да надхвърли 300 млрд. долара, а годишните приходи от туризъм да възлизат на 70 млрд. долара.

Ердоган: Русия поставя две условия за възобновяване на зърнената сделка

Ердоган засегна и плановете за справяне с проблема с инфлацията и подобряване на разпределението на доходите в страната.

Президентът обяви и инициативи за разработването на нови проекти за социални жилища.

Ердоган също така подчерта значението на укрепването на търговските отношения на Турция с Европейския съюз чрез актуализиране на митническия съюз и привличане на още преки чуждестранни инвестиции.

Той разкри и планове на правителството да отпусне 1 трилион турски лири само през 2024 г. за засегнатите от унищожителните земетресения през февруари зони, като за целия период на действие на програмата ще бъдат отпуснати общо около 3 трилиона лири, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини