В Турция започва новият риболовен сезон

  • 31 август 2023 14:14

  • 761
  • 0
В Турция започва новият риболовен сезон
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хиляди рибари и рибарски съдове в Турция утре на разсъмване ще излязат в морето за първия улов на риба. Новият риболовен сезон в Турция се открива на 1 септември в Черно море, Мраморно море и Егейско море, а в Средиземно море ще започне на 15 септември. Забраната за промишлен риболов е в сила от 15 април.

Подготовката за новия риболовен сезон започва още през лятото, коментира представител на Кооператива за риба и водни продукти в истанбулския квартал Картал, на брега на Мраморно море.

Според специалистите периодичната забрана на риболова спомага за запазване на баланса на морската екосиситема. Целта е да се възобновят рибните запаси и да се осигури развъждането на рибните видове. В Турция, която е заобиколена от четири морета, рибовъдството и риболовът са важен промишлен сектор и значимо перо в износа на страната. Не на последно място секторът осигурява поминък на милиони хора, посочват те.

Незаконният риболов в Индийския океан причинява големи икономически загуби

По официални данни през първата половина на тази година Турция е изнесла рибни продукти за 103 страни на стойност 325 милиона и 706 хиляди долара, което е със 7,74 на сто повече в сравнение със същия период на 2022 г. Две трети от турския износ се осъществява за европейските държави.

Според статистиките средната месечна заплата на професионален рибар е около 25 700 турски лири (963 щатски долара) в зависимост от стажа, длъжността и фирмата. Около 19 хиляди са официално регистрираните рибарски съдове за промишлен риболов, но се предполага, че реалният им брой е по-голям.

Откриването на новия риболовен сезон става по традиция в морските окръзи на разсъмване на 1 септември с традиционен ритуал, с който се изпращат рибарите в морето с пожеланието “Вира бисмиллах” (“вдигай котва”), което има смисъла на рибарския поздрав "наслука". По традицията церемонията се провежда в присъствието на министри, кметове, отговорни представители на компании и др.

Рибарският кооператив в Трабзон е водещият в черноморския регион на Турция. Известен е главно с улова на паламуд и хамсия, които най-много се въдят в този регион. Черноморската сьомга също идва от този регион.

Очакванията са в началото на сезона да има повече улов на хамсия, сафрид, скумрия, а през октомври - на паламуд, чернокоп, лаврак, ципура и пр.

Последвайте канала на

Нора Виткова
761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини