ЕС очаква Черна гора да състави проевропейско правителство

  • 31 август 2023 10:11

  • 701
  • 2
ЕС очаква Черна гора да състави проевропейско правителство
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Говорителката на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес заяви пред черногорската телевизия РТЦГ, че Европейският съюз очаква от Черна гора съставяне на силно и проевропейско правителство, което ще бъде способно и ангажирано с европейския път в най-кратък срок.

„ЕС очаква съставянето на правителство, силно и проевропейско правителство, което ще бъде способно и ангажирано с продължението на европейския път във възможно най-кратък срок“, каза Пизонеро Ернандес, предава БТА. 

Тя допълни, че ЕС очаква от новата изпълнителна власт също и възможно най-бързо изпълнение на реформите, особено в областта на върховенството на закона.

На парламентарните избори през юни проевропейското движение „Европа сега“ спечели 25,6 процента от гласовете при най-ниската избирателна активност от въвеждането на многопартийната система в Черна гора. В началото на август, след консултации с всички парламентарно представени партии, президентът Яков Милатович предложи председателя на движението Милойко Спаич да състави новото правителство.

Спаич съобщи, че партията му е предложила на определяната като просръбска коалиция „За бъдещето на Черна гора“ (ЗБЧГ) три министерства, мястото на вицепремиер и заместник-председател на парламента, но „това е било малко за тях“, припомня РТЦГ.

Затова ЗБЧГ се договори за мнозинство с колегите си от Демократите, ЦИВИС и партиите на малцинствата и се надяваха на договорка със Социалистическата народна партия и "Обединена Черна гора".

Коалицията ЗБЧГ каза по-късно на пресконференция, че все пак ще приеме предложението на „Европа сега“ за съставяне на правителство, но се съгласява на много по-малко и добави, че иска да предотврати завръщането на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на власт.

Междувременно привържениците на коалицията „За бъдещето на Черна гора“ се събраха на протест вчера вечерта, предаде МИНА.

Бившият президент на Черна гора Мило Джуканович възнамерява да се върне в политическия живот

Протестите организираха колони от автомобили по улиците в столицата Подгорица, в Херцег Нови и Будва, блокираха и множество междуградски пътища. Протестиращите призовават да не се съставя правителство без участието на ЗБЧГ. По думите им, те са се събрали, за да кажат „на тези, които планират предателство“, че няма да им го позволят.

„Призоваваме ги тази вечер да се върнат към голямата победа от 30 август“, каза един от протестиращите.

След изборите на 30 август 2020 г. ДПС изгуби властта след дългогодишно управление, а през декември ЗБЧГ състави новото правителство.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
701 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.19 | 17:51

2
И кво я боли Черна Гора кво очакват.

2023.08.31 | 10:31

1
Надежди лбтговежди

Добави коментар

Водещи новини